HERNE - Ekkelenberg- en Barakkenbergstraat zien er netjes uit

HERNE - Ekkelenberg- en Barakkenbergstraat zien er netjes uit

Dsc07380
HERNE - Ekkelenberg- en Barakkenbergstraat zien er netjes uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc07391
HERNE - Ekkelenberg- en Barakkenbergstraat zien er netjes uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc07440
HERNE - Ekkelenberg- en Barakkenbergstraat zien er netjes uit - © Deschuyffeleer
 

In het vooruitzicht haar grachten en bermen te voorzien van een degelijke opkuisbeurt kocht de gemeente begin dit jaar voor haar technische dienst een rupsenkraan met bijhorende aanhangwagen aan. Die investering draait thans, mede door de coronaregelgeving, zelfs dubbele shift. Om de afstandsregels volwaardig te kunnen respecteren is de gemeentelijke technische dienst opgesplitst in ploegen van 2 werkmannen. De ploeg van Frank en Patrick begint ’s morgens heel vroeg en die van Geert en Henk neemt het in de namiddag over.

Nu de bermen
Eerste schepen Lieven Snoeks: “Na de opkuis en het uitdiepen van de baangrachten en de opkuis van de taluds langsheen de Ekkelenberg- en de Barakkenbergstraat is het thans de beurt aan de bermen. Het waarom in twee fasen is dat de grachten uitwerken en de opkuis van de berm gebeuren met graafbakken van een verschillende breedte. De grachten uitdiepen komt tegemoet aan een beter watertransport en het opkuisen van de grachtbermen is bevorderlijk voor de afwatering van het wegdek. Omdat rijbanen onder een lichte dwarshelling gelegen zijn, stroomt het hemelwater van het wegdek naar de berm. Als die bermen te hoog zijn blijft het water op de rijbaan staan en kan er niet alleen watergladheid ontstaan en in de winter ijsvorming optreden maar is het wegdek ook onderhevig aan een grotere slijtage.
120 km gemeentewegen
Het onderhoud van het openbaar domein is voor ons heel belangrijk. Daarom beslisten we om op gebied van onderhoud van onze baangrachten een inhaalbeweging te doen. Goed onderhouden grachten voorkomen waterproblemen. Het is de bedoeling om dergelijke werken systematisch per straat aan te pakken. Vroeger hadden we de machines niet om zulke werken degelijk uit te voeren. Toen werden gelijkaardige werken enkel uitgevoerd op plaatsen waar zich een acuut probleem stelde en zij vergden daarenboven heel veel manuren en manuele arbeid. Het is thans onze intentie om geleidelijk aan al onze grachten op die manier in een nieuw kleedje te steken. Wel is waar dat dit geen opdracht is dat in een paar weken of zelfs maanden kan gerealiseerd worden. Gezien onze gemeente meer dan 120 km gemeentewegen telt spreken we dan ook over een periode dat over meerdere jaren zal lopen te meer dat ook de technische dienst nog voor andere taken moet kunnen ingezet worden.”.
Een groot deel van de baangrachten is eigendom van de gemeente. Hier staat zij in voor het onderhoud. Er zijn ook privégrachten. Die worden beheerd door de eigenaar van het aangrenzend perceel. De baangrachten langs gewestwegen vallen onder de bevoegdheid van  het Agentschap Wegen en Verkeer.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief