HERNE - Jong CD&V begaan met het welbevinden van de jeugd

HERNE - Jong CD&V begaan met het welbevinden van de jeugd

Jong_cd_v_welbehagen_jeugd
HERNE - Jong CD&V begaan met het welbevinden van de jeugd - © Deschuyffeleer
 

Jong CD&V Herne vraagt extra inspanningen om de drempel naar psychologische hulpverlening voor jongeren te verlagen. Jong CD&V Herne wil daarbij dan ook de aandacht vestigen op de beschikbaarheid van verschillende organisaties die jongeren kunnen van dienst zijn om hun welbevinden met een babbel, steun, raad en daad te bevorderen.

De afgelopen maanden beheerste het coronavirus het nieuwsoverzicht. Daarbij sprongen bij Jong CD&V Herne ook de nieuwsberichten over het mentaal welzijn van de jongeren in het oog. Men zou gemakshalve wel eens durven stellen dat jongeren een dergelijke crisis gemakkelijker de baas kunnen dankzij de digitale tools die ze voorhanden hebben. Het tegendeel blijkt echter uit de cijfers van een enquête afgenomen door het wetenschappelijk instituut Sciensano: 
Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar dat depressieve gevoelens heeft is verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen tijdens deze coronacrisis.
3 op de 10 jongeren heeft volgens een internationale maatstaf een 'depressieve stoornis'. Dit is een gigantische stijging.
Wat kunnen we lokaal doen?
Het is voor vele jongeren nog steeds niet eenvoudig om over hun problemen te praten met familie, vrienden of laat staan een professionele hulpverlener. Het woord 'taboe' durft Jong CD&V hierbij dan ook te laten vallen.
Heel wat organisaties zijn evenwel bezig rond mentaal welzijn. De weg vinden naar die organisaties, daar kan het lokaal bestuur bij helpen. Jong CD&V Herne wil nu de gemeente Herne vragen de officiële hulpkanalen rond psychisch welzijn voor jongeren te delen via de beschikbare informatiekanalen. Zeker nu met de start van de examenperiode. Daarbij mag ook niet vergeten worden dat achter al die hulplijnen heel wat vrijwilligerswerk schuil gaat. Mensen die zich geroepen voelen om een luisterend oor te bieden, kunnen dan ook steeds contact opnemen.
Nu iedereen met z’n allen terug wat meer naar buiten mag, geeft Jong CD&V ook aan samen met die ene goede vriend of vriendin voluit te genieten van wat Herne als landelijke gemeente te bieden heeft. De jongerenpartij schaart zich dan ook achter de initiatieven die genomen worden om dit mogelijk te maken: wandelpaden, investeringen in de natuur, het harde werk van de landbouwers. Allen samen voor een 'Warm Herne'.
De hulporganisaties zijn:
  • Het JAC: Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren.
  • Awel: De telefonische en online hulplijn voor jongeren.
  • WatWat: Het informatiekanaal voor allerhande vragen die je als jongere hebt. 
  • Zelfmoordlijn (1813): Bel/chat/mail hen voor een anonieme babbel als je met zelfmoordgedachten zit!
  • 1712: Maak je geweld mee of ben je er getuige van?
  • Tele-onthaal (106): Chat of bel met Tele-Onthaal over wat je bezighoudt.
  • Teleblok: Tijdens de blokperiode staan vrijwilligers 'online' klaar met een luisterend oor.
  • CLB chat: CLBch@t is een netoverstijgend initiatief van de CLB-sector. Zowel leerlingen als ouders zijn welkom met al hun vragen. CLB staat voor Centrum Leerlingen Begeleiding.
  • De Druglijn: De DrugLijn is er voor iedereen en voor alle alle vragen over drank, drugs, pillen, gokken en gamen.
  •  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020

archief