HERNE - Tooverschotje opent zijn deuren

HERNE - Tooverschotje opent zijn deuren

Naamloos
HERNE - Tooverschotje opent zijn deuren © Deschuyffeleer
 
Banner
Herne Kunst’Telt - banner
 

Nu maandag 8 juni gaat Tooverschotje open. Tooverschotje is een pop up-voedingswinkel die bevoorraad wordt door handelaars in de streek en die gratis voedingswaren ter beschikking stelt van inwoners met weinig financiële armslag. Tooverschotje is een privé-initiatief dat nauw samenwerkt met de gemeentelijke dienst Maatschappelijk Welzijn. Het winkeltje is te vinden in het voormalig jeugdhuis aan de parking achter het gemeentehuis. De initiatiefnemer is Mario Dewolf.

Gratis voedselbedeling
De unieke naam Tooverschotje legt de nadruk op ‘toveren met overschotjes’. De dienst Maatschappelijk Welzijn is alleszins zeer blij met het opstarten van het noodwinkeltje. Het idee werd vroeger wel al eens geopperd maar kreeg pas gestalte tijdens de jongste coronamaanden. Het winkeltje is toegankelijk iedere maandag van 13 tot 14u.
Om in aanmerking te komen voor die gratis voedselbedeling moeten de begunstigden effectief in Herne wonen en zich in één van de volgende toestanden bevinden:
  • begunstigden zijn van een leefloon, aanvullend leefloon of equivalent leefloon
  • bewoners zijn van het Lokaal Opvanginitiatief van het OCMW Herne
  • personen/gezinnen zijn met een collectieve schuldenregeling. Die personen dienen daartoe een bewijs voor te leggen
  • personen/gezinnen waarvan op basis van een sociaal onderzoek blijkt dat zij nood hebben aan de voedselbedeling.
De klanten dienen zich in te schrijven bij de dienst Maatschappelijk Welzijn en een bewijs van inkomsten en uitgaven voor te leggen. De voedselbedeling staat ook open voor personen die niet gekend zijn bij die dienst. Indien de aanvrager in aanmerking komt krijgt hij of zij een nominatief pasje waarop ook de samenstelling van het gezin vermeld staat. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen jonger dan  12 jaar. Men dient zich telefonisch aan te melden op maandag tussen 9 en 11u voor de voedselbedeling van diezelfde dag.
Het volledig reglement is te lezen via deze link
Een plicht
Mario Dewolf: “Ook in Herne zijn er mensen met financiële problemen en daarom vond ik het een goed idee om in samenwerking met het dienst Maatschappelijk Welzijn, het vroegere OCMW, een voedselbedeling voor die mensen op te starten. De laatste tijd las en hoorde ik steeds meer over mensen in financiële moeilijkheden en die het niet gemakkelijk hebben om budgettair rond te komen. Ik vind het dan ook mijn plicht anderen die het minder goed hebben te helpen”. 
Na de eerste berichten op facebook kreeg Mario heel wat reacties van inwoners die ook hun steentje wilden bijdragen. Om het project verder uit te werken bezocht hij handelaars in Herne en omliggende gemeenten, legde hij hen het concept in detail uit en wist hij hen te overtuigen hun restjes ter beschikking te stellen om zo mee op de kar te springen. Mario zal ook instaan voor de wekelijkse ophaling van de winkelvoorraad.
Wie alsnog zijn of haar steentje als vrijwilliger of handelaar wil bijdragen kan daartoe contact opnemen met de initiatiefnemer Mario Dewolf (0496/59.10.48).
Veel medewerking
Naast de nauwe samenwerking met de dienst Maatschappelijk Welzijn stappen volgende handelaars alvast mee in het initiatief en schenken voedsel:
Bakkerij Dehaen - De Muylder Kokejane, Bakkerij Deneubourg Herne, Beenhouwerij Derijcke Herne, Fruitbedrijf Kestergat Pepingen, Fruit D’Haemer Pepingen, Okay Vollezele, Olympia Herfelingen, Patisserie ’t Bergsken op Tollembeek, Spar Van Snick Herfelingen, Spar Express Herne, Spar Denderwindeke, Spar Express Bever en Tartino Herne. Daarnaast zorgt Electro Timmermans voor een diepvries- en een koelkast.
Verder zorgt Herne Kunst’Telt voor de ontwikkeling van een banner die aan de ingang van het winkeltje zal opgehangen worden en doet die kunstvereniging daarenboven ook nog eens een flinke duit in het zakje van het startkapitaal. Op basis van een foto van Barbara Vos wordt eveneens werk gemaakt van een origineel uithangbord. 
Naamkeuze  
Via facebook werd eerder al een oproep gedaan om een originele en toepasselijke naam te bedenken voor het noodwinkeltje. Maar liefst 19 voorstellen werden ingediend. Met de uiteindelijk weerhouden benaming ‘Tooverschotje’ wordt de nadruk wel gelegd op toveren en overschotjes.
Nadere informatie kan bekomen worden bij de bevoegde schepen Sandra Dero (0496/75.69.61 - sandra.dero@herne.be ) of bij Mario Dewolf (0496/59.10.48).
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief