HERNE – Zandlopergeld als duwtje in de rug voor de lokale economie

HERNE – Zandlopergeld als duwtje in de rug voor de lokale economie

Zandlopergeld
HERNE – Zandlopergeld als duwtje in de rug voor de lokale economie - © Deschuyffeleer
 

Het bestuurscollege onder de leiding van burgemeester Kris Poelaert is naarstig op zoek naar een originele en op duurzaamheid gerichte actie om met de medewerking van de inwoners de lokale economie een opbeurend en aanmoedigend zetje te geven. Een idee dat daarbij leeft is het zogeheten 'zandlopergeld'. Het bestuur vraagt daarbij nu ook de medewerking van de inwoners.   

De Corona-crisis is uiteraard voor vele lokale handelaars en zelfstandigheden een moeilijke periode gebleken. Dat is algemeen bekend. Tegelijk lijkt die periode er evenwel ook voor te zorgen dat steeds meer mensen het belang en de waarde van die lokale economie inzien en waarderen. “En hopelijk is dat een blijvend gegeven, eenmaal we terug in de richting gaan van ‘normaal’”, luidt het.
Momenteel lopen in veel steden en gemeenten acties waarbij vanuit de besturen ‘waardebonnen’ aan de inwoners worden bedeeld die uitsluitend kunnen besteed worden bij de lokale zelfstandigen. “Dat zijn weliswaar waardevolle acties, maar ze resulteren jammer genoeg in een éénmalige besteding van een relatief klein bedrag. Er bestaan echter ook werkwijzen waarbij zogeheten ‘zandlopergeld’ in omloop wordt gebracht. Dat is een systeem waarbij de waardebon eerst een aantal keer doorgegeven en gebruikt moet worden in de lokale handel vooraleer hij kan worden omgeruild in euro’s. Hij hoeft zelfs niet te worden omgeruild, hij kan ook als lokaal betaalmiddel blijven circuleren. Daardoor kan het effect op het beoogde lokaal aankopen vele keren groter zijn en kan het ook langer doorlopen in de tijd”, wordt verder geredeneerd.
Het gemeentebestuur doet dan ook een oproep tot de inwoners die bereid zouden zijn mee te denken en mee te werken om een dergelijk systeem met een kans op slagen op te zetten in Herne. Ook andere ideeën in dezelfde zin blijven overigens nog welkom. “Het is weliswaar een experiment maar er zijn al voorbeelden van succesverhalen. En wanneer het lukt kan het beslist mooie resultaten opleveren. We zoeken geen (financiële) ‘experten’ - hoewel die uiteraard ook zeer welkom zijn - maar enthousiaste en creatieve mensen met een hart voor een warme gemeente met een bloeiende lokale economie”, aldus burgemeester Kris Poelaert.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met burgemeester Kris Poelaert via kris-poelaert@outlook.com. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief