HERNE – Bloemlezing dorp vanjewelste van Maurits van Liedekerke weldra te verkrijgen

HERNE – Bloemlezing dorp vanjewelste van Maurits van Liedekerke weldra te verkrijgen

Verkoop_dcihtbundel
HERNE – Bloemlezing dorp van jewelste van Maurits van Liedekerke weldra te verkrijgen - © Deschuyffeleer
 

De dichtbundel 'Dorp vanjewelste' van de hand van ere-burger Maurits van Liedekerke liep recent van de persen. De bundel is als bloemlezing opgedragen aan de inwoners van Herfelingen, Herne, Kokejane en Sint-Pieters-Kapelle en bevat een uitgelezen selectie van gedichten die de auteur in de loop van de voorbije jaren heeft geschreven voor de gemeente Herne.

Feestelijke gebeurtenissen

“Tal van teksten verwijzen naar feestelijke gebeurtenissen in de gemeente”, leidt Maurits de bundel in. “Onder andere de viering van 800 jaar Herne, de inhuldiging van de bibliotheek Petrus Naghel en de onthulling van het standbeeld van Peter Forbiest, de laatste 'sjampetter' in Sint-Pieters-Kapelle. Het leven van Margaretha van York, de weduwe van Karel de Stoute, van wie het hart in het kartuizerklooster begraven werd, krijgt eveneens bijzondere aandacht. En ook de plechtige herdenking van het dodelijk treffen aan de Patriot op 3 september 1944 was een aanleiding voor het schrijven van een passend gedicht”.

Andere onderwerpen die in de bloemlezing (64 blz) aan bod komen zijn onder meer een buurmeisje, een overleden buur en vanzelfsprekend de fraaie landschappelijkheid waar Herne als Groen Kwadrant voor bekend staat. Ook tal van organisaties die mettertijd leven in de gemeentelijke brouwerij brachten krijgen de nodige aandacht.

Poëzie in het bloed

Poëzie zit Maurits van Liedekerke in het bloed. Zo is hij onder meer de gangmaker van de jaarlijkse Gedichtendag. Met die dagen wil hij poëzie bij de mensen brengen en mensen via poëzie samenbrengen. Ook houdt hij eraan, mede onder de impuls van het gemeentebestuur, her en der in de gemeente gedichten in het straatbeeld op te stellen. Voor de uitgave van de bloemlezing mocht de auteur ook rekenen op de fotomateriaal van enkele plaatselijke fotografen waardoor het Groene Kwadrant in de bundel ook in beeld poëtisch gestalte krijgt.

Maurits van Liedekerke (°1945) publiceerde eerder naast kortverhalen en een jeugdverhaal ook al meerdere verzenbundels zoals 'Als een glas water' (1971), 'Appelsien laat je zien' (1975), 'Van het oog geen kwaad' (1981), 'Huis van gras' (1987) en 'Voor een soldaat van de grote oorlog' (1989) evenals 'Pajottenland', een eigenzinnige gids voor de streek waar hij geboren werd en altijd is blijven wonen (1999).

Aanschaffen kan

Het was aanvankelijk de bedoeling de dichtbundel al begin dit jaar voor te stellen maar ook hier strooide COVID-19 toen al roet in het eten. Thans wordt de publicatie op een andere wijze aangeboden. De dichtbundel is vanaf 7 november aan te kopen aan 15€ ten huize van de auteur in de Leenstraat 37 elke zaterdag tussen 9 en 12u. De bundel, die wordt gepubliceerd mede door de steun van het gemeentebestuur, feestzaal-restaurant De Egelantier en RING tv, bevat ook een bijzonder toemaatje in de vorm van een speciaal voor de uitgave ontworpen bladwijzer met aquarel van de hand van Marleen Erauw. De bloemlezing kan ook besteld worden op rekening BE52 0010 8581 8909 maar daar komen dan wel 3€ portkosten bij kijken.

Meer info via maurits.vanliedekerke@telenet.be .   

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 21 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 20 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 20 nov 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 18 nov 2020

archief