HERNE – De Klimaatvluchteling is de achtste spruit in de Vandiesel-familie

C21

HERNE – De Klimaatvluchteling is de achtste spruit in de Vandiesel-familie

Klimaatvluchteling_vanderlinden_2020
HERNE – De Klimaatvluchteling is de achtste spruit in de Vandiesel-familie - © Deschuyffeleer
 
Vanderlinden_2020
HERNE – De Klimaatvluchteling is de achtste spruit in de Vandiesel-familie - © Deschuyffeleer
 

Recent werd de thriller “De Klimaatvluchteling’ als achtste en meteen ook jongste telg in de Vandiesel-familie van auteur en dorpsgenoot Dirk Vanderlinden voorgesteld. Het boek, uitgegeven door Borgerhoff-Lambrechts, is thans te koop in de betere boekhandel en via de klassieke internetkanalen. Ook in de lokale bibliotheek Petrus Naghel zijn twee exemplaren ter beschikking. In dit nieuw werk staat de klimaatproblematiek in Venetië centraal. Het boek neemt de lezer mee op sleeptouw in een brandend actueel en razend spannend avontuur van een jonge vrouw die vecht voor haar geliefde en haar geboortestad en tegen de klimaatverandering. Naast Venetië zijn ook Athene, Turijn en Wenen het decor. Het boek is opgedragen aan ‘alle jongeren die zich vandaag inzetten voor een duurzame toekomst’.

Geheim genootschap

Als geesteskind van de auteur geraakt de Vandiesel Company opnieuw verwikkeld in een verbeten strijd tegen het kwaad. Deze keer moeten vooral de vrouwelijke leden hun mannetje staan wanneer de Italiaanse Eva Rossi hun hulp inroept om Venetië te beschermen tegen de klimaatverandering, een thema dat tot op heden nooit zo actueel is geweest. De gevolgen ervan worden steeds duidelijker: de aarde kreunt onder de immens hete zomers terwijl overvloedige waterstormen grote delen ervan vernielen. Eva moet weg uit Venetië en komt bij de Vandiesel Company terecht. Zo kan ze wel haar missie verderzetten maar sleurt ze ook de drie dames van de Company mee in een hachelijk avontuur. Die moeten dan ook alles uit de kast halen om haar te beschermen. Vanuit Wenen dan weer vertrekt een ambitieuze jonge dertiger. Hij laat alles en iedereen achter om op zoek te gaan naar een beter leven. Niemand weet wie hij is maar via de sociale media trekt hij steeds meer aandacht. Zijn groep volgers groeit razendsnel. De hamvraag in de verhaallijn is dan ook of Eva voldoende steun zal vinden om haar geboortestad te redden van de ondergang. En welke krachten drijven dat vreemd individu uit Wenen dat er alleen op uittrekt dan wel?

Het Vandiesel-verhaal begon in 2013 met de uitgave van ‘Het Geheim van Stolzenfels’. Ook nu nog zijn het steeds de oorspronkelijke  personages die in het boek het verhaal sluitend maken. Het zijn ook zij die het geheim genootschap van de Vandiesel Company gemaakt hebben tot wat het vandaag is. De Vandiesel-boeken zijn echte thrillerverhalen waarin de nadruk ligt op actie en gevaar en waarbij de lezer tot de laatste regel in spanning wordt gehouden.

Ieder jaar een thriller, hoe doet hij het?

Dirk Vanderlinden: “Eigenlijk neemt het schrijven maar vier maanden in beslag. Het schrijven volgt immers op het meer tijdrovend proces van het bedenken, het opbouwen van de verhaallijn en het verzamelen van alle mogelijke randinformatie. Ik kies het onderwerp, ik schrijf de basisverhaallijn en dan wordt er aan gesleuteld. Dat sleutelen gebeurt samen met Beatrijs Vermaercke. In het kortverhaal, dat veel weg heeft van een stappenplan, moeten de bestaande personages uiteraard hun plaats vinden, de story moet kloppen in ruimte en tijd en er mag geenszins in herhaling worden gevallen ten aanzien van de vorige boeken. Als alles en iedereen hun juiste inbreng en plaats hebben gekregen begint pas het eigenlijk schrijfwerk. Dat schrijven is dan een organisch proces waarbij het verhaal meer corpus krijgt. Tijdens het schrijven ontdek je haast spelenderwijs ideeën. Als auteur van thrillerverhalen, die per definitie behoren tot de fictie, is het belangrijk over een flinke dosis inbeelding te beschikken. Dat biedt je een geweldige vrijheid. En ja, ik  beschouw mij als een fantast. Bij het schrijven van mijn thrillerverhalen heb ik niet genoeg aan alleen de werkelijkheid. Ik sla dan aan het verzinnen en het uitdokteren en met de jaren word ik daar steeds geraffineerder in. Belangrijk is ook dat je de personages door en door kent en dat je in staat moet zijn je in te leven in de fictieve werelden van die personages. Op een bepaald moment is het verhaal ‘af’ en dan komt het er op aan dat je echt kunt afsluiten. Onnoemlijk verder blijven veranderen en herschrijven is niet aan mij besteed. Naast Beatrijs kan ik ook een beroep doen op een ‘raad der wijzen’. Voor ‘De Klimaatvluchteling’ waren dat Liesbeth Verlinden en Jean-Luc Melaerd. Ook met hen is er een inhoudelijke interactie geweest. Tijdens het schrijfproces krijgen zij mijn teksten te lezen, brengen zij ideeën aan en ondersteunen zij waar nodig. Dat teamwerk weet ik dan ook absoluut te waarderen”.  

Auteur Dirk Vanderlinden is ook te volgen via deze Facebookpagina.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief