HERNE – Residenten en prioritaire personeelsleden van St-Felix ingeënt met eerste Covid-19 vaccin

C21

HERNE – Residenten en prioritaire personeelsleden van St-Felix ingeënt met eerste Covid-19 vaccin

Vaccin_covid_sint-felix__2_
HERNE – Residenten en prioritaire personeelsleden van St-Felix ingeënt met eerste Covid-19 vaccin - 78-jarige Andrée Van Rossem en dokter Paul Menschaert - © Deschuyffeleer
 
Vaccin_covid_sint-felix__3_
HERNE – Residenten en prioritaire personeelsleden van St-Felix ingeënt met eerste Covid-19 vaccin - dokter Paul Menschaert, Marc van Nieuwenhove, Matthias Van Houdenhove, Ann Lanneer en Christine Poisson - © Deschuyffeleer
 
Vaccin_covid_sint-felix__1_
HERNE – Residenten en prioritaire personeelsleden van St-Felix ingeënt met eerste Covid-19 vaccin - © Deschuyffeleer
 

Maandag 11 januari 2021 zal de annalen van het woonzorgcentrum Sint-Felix ingaan als een uitermate gedenkwaardige dag. Alle rusthuis- en flatbewoners en een aantal zorgverleners kregen hun eerste Covid-19 vaccin. Algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove: “Wij zijn bijzonder blij dat onze instelling bij de eerste hoort waar het vaccin werd toegediend. Tot nu zijn we steeds corona-vrij gebleven. Niet dat een vaccin een vrijgeleide is naar een minder secuur opvolgen van de veiligheidsmaatregelen, integendeel. Met een onverdroten inzet blijven we ons inzetten om het coronavirus buiten onze deuren te houden. Hierbij wil ik benadrukken dat dit tot nu enkel mogelijk is geweest dankzij de inspanningen en de toewijding van al onze medewerkers. Ik kan hen dan ook niet genoeg bedanken voor die ijver en zorgvuldigheid”.

Vlotte bedoening

Al enkele weken was Sint-Felix administratief en logistiek aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor het ‘grote moment’. Marc Van Nieuwenhove: “Van het agentschap Zorg en Gezondheid ontving het woonzorgcentrum een draaiboek waarin vermeld stond welke voorbereidingen moesten getroffen worden. Deze morgen was het dan zover. Samen met de coördinerend en raadgevend arts (CRA) van ons centrum dokter Paul Menschaert, onze directeur bewonerszorg Matthias Van Houdenhove en onze hoofdverpleegkundigen Ann Lanneer en Christine Poisson  werden de 15 ontvangen ampullen vanuit het UZ Jette verdund met fysiologisch serum en opgezogen in tuberculinespuiten. Het gaat hier om het ‘Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine’. Een secure aanpak en het gebruik van kleine spuitjes maakten dat het ook bij ons mogelijk was om telkenmale exact 0,3 milliliter uit een ampul op te trekken. Hetgeen er toe leidde dat er meer dan 90 dosissen voorhanden waren. Ook het personeel stak een tandje bij door de residenten te voorzien van gemakkelijke kledij en hen in te lichten over de manier waarop het vaccineren ging verlopen”.

Iedereen begerig  

Gezien deze vaccinatie berust op de vrijwillige keuze van de gevaccineerde werd vorige week reeds werk gemaakt van zijn of haar akkoord. Voor de residenten onder bewindvoering werd contact opgenomen met de betrokken bewindvoerder. Niemand gaf aan dat hij of zij niet wenste gevaccineerd te worden. In de vroege namiddag was de klus geklaard en konden zowel de directie en het administratief personeel van het rusthuis als de arts van dienst aan de slag met het verwerken van de gegevens. Het rusthuis moet zorgen voor het doorsturen van de Covid-19-data via het e-loket Vlaanderen Zorg en Gezondheid en de dienstdoende arts dient alle gegevens elektronisch door te sturen via Vlaanderen vaccinnet.

Naast de 60 residenten in het woonzorgcentrum werden ook de 13 bewoners van de serviceflats gevaccineerd. De overige dosissen werden voorzien voor het personeel dat in de zorgverlening het meest met de residenten in contact komt. Hierbij ging de prioriteit naar het nachtpersoneel. De zorgverleners die vandaag niet werden gevaccineerd komen samenmet de vrijwillige helpers allicht volgende week al aan de beurt. Over een drietal weken wordt voorzien dat de tweede vaccinatie zal gebeuren.

Ondanks de inentingen van vandaag blijven in het woonzorgcentrum alle huidige specifieke regels wel nog van kracht:

  • Bezoek beperkt tot 1 persoon per dag gedurende maximum 1 uur. Deze ene persoon is gedurende 14 dagen dezelfde.
  • Bezoek mogelijk tussen 14u00 en 16u30 en tussen 18u00 en 19u00 (ook op zon- en feestdagen).Bezoek gaat door op de kamer.
  • Het dragen van een chirurgische mondneusmasker is verplicht.
  • Tijdens bezoek afstand houden: geen knuffelcontacten.
  • Kamerdeur blijft open tijdens het bezoek.
  • Geen consumpties door de bezoeker op de kamer.
  • Bezoeker heeft geen contact met andere bewoners of familieleden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jan 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief