N-VA mist ‘Effenaf Vlaams’ in HERNE

C21

N-VA mist ‘Effenaf Vlaams’ in HERNE

N-va
N-VA mist ‘Effenaf Vlaams’ in HERNE - © Deschuyffeleer
 

“In Herne is alles effenaf behalve… onze Vlaamse identiteit” is het aanhef van een persmededeling waarmee Jonas de Boeck, de voorzitter van N-VA Herne, reageert op de recente bekendmaking van de gemeentelijke nieuwe huisstijl.

“Een nieuw logo, een nieuwe huisstijl, een vernieuwde website voor onze gemeente, het ziet er allemaal zeer fraai uit. Waarvoor een  welgemeend proficiat. En bovenop een soortement slogan onder de populaire kreet Effenaf!

Samenvattend gaat het om een opgefriste beleidsvisie die staat voor solidariteit en zorgzaamheid, voor een bruisende samenleving, voor een groene plattelandsgemeente, voor een kwaliteitsvolle en efficiënte gemeente.

Maar al deze goede voornemens – waar niemand wat tegen kan hebben – zijn onvolledig als er niet één keer zorg wordt geuit om de Vlaams-Brabantse identiteit van onze taalgrensgemeente. Want zorgzaamheid houdt ook in dat onze gemeente gevrijwaard blijft van invloeden die in strijd zijn met haar natuurlijke eigenheid.

Als enige politieke partij in Herne vindt N-VA deze zorg voor onze Vlaams identiteit nodig. Want wie met deze kerndoelstellingen begaan is, mag – met oog op de toekomst -  aan deze bekommernis niet voorbijgaan.

Zolang immobiliënmaatschappijen, notariskantoren, bedrijven en handelaars van over de taalgrens in onze gemeente anderstalig communiceren moet onze gemeentelijke overheid ook in deze haar verantwoordelijkheid nemen. Wat tot heden niet is gebeurd.

Daarom vraagt N-VA Herne dat de vier kerndoelstellingen van de beleidsvisie met een vijfde worden aangevuld. De gemeente Herne gaat voluit voor de beklemtoning van haar Vlaams-Brabantse identiteit. Effenaf voluit!”, aldus de plaatselijke N-VA-voorzitter.

Reactie burgemeester Poelaert

Burgemeester Kris Poelaert in een reactie: “Het is niet de eerste keer dat dit onderwerp te berde komt. Ook ons beleidsplan draagt onze taal hoog in het vaandel. Het taalgebruik is vrij voor bedrijven en zelfstandigen en eigenlijk voor alle particulieren. Aangezien er geen wet is die bepaalt dat reclame en on- of geadresseerd reclamedrukwerk in het Nederlands moet worden gevoerd, kan onze gemeente geen gerechtelijke stappen ondernemen tegen de bedrijven achter Franstalige reclame. Ons gemeentebestuur spant zich in om het leven voor Vlamingen en anderstaligen zo aangenaam mogelijk te maken: we richten taallessen in voor anderstaligen, we streven goed nabuurschap na met onze Waalse buurgemeenten, we menen het goed met iedereen die in onze gemeente woont of komt wonen. We vragen tevens respect voor onze taal en onze cultuur. Telkens wij in kennis worden gesteld van een Franstalige reclamefolder of affiche reageren wij met een schrijven waarin wij het gebrek aan hoffelijkheid benadrukken en om respect voor de taal van onze inwoners vragen. Dat gebeurt systematisch en zonder daarom telkens de pers er bij te betrekken”. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 17 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 06 jul 2021

archief