HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle

C21

HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle

Wateroverlast_2021_januari__1_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - © Deschuyffeleer
 
Gog1
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - GOG Smeyersmark © Deschuyffeleer
 
Img_9983__002_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Sint-Pieters-Kapelle © Deschuyffeleer
 
Wateroverlast_2021_januari__2_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Zaterdag 13u - © Deschuyffeleer
 
Wateroverlast_2021_januari__3_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Zaterdag 13u - © Deschuyffeleer
 
Wateroverlast_2021_januari__5_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Zaterdag 13u - © Deschuyffeleer
 
Wateroverlast_2021_januari__6_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Zaterdag 13u - © Deschuyffeleer
 
Wateroverlast_2021_januari__8_
HERNE - Waterpeil heel hoog maar onder controle - Zaterdag 13u - © Deschuyffeleer
 

“Ja, de waterstanden op de gekende kritieke plaatsen in Herne baren het gemeentebestuur zorgen maar neen, de huidige toestand is niet rampzalig en de vooruitzichten zijn in het algemeen genomen niet dramatisch ”, dat is de boodschap van burgemeester Kris Poelaert van deze zaterdagmiddag.

Burgemeester Kris Poelaert: “Al sinds donderdag is ons bestuur uiterst alert en is de voltallige technische dienst aan de slag om preventief de eventuele dramatische gevolgen van de huidige watersnood te voorkomen. Her en der werden dan ook zandzakken uitgedeeld.  In de Rooststraat, de Manhovestraat, de Torreborrestraat en ook in de Romeinsebaan in Kokejane waren er woningen in nood en kregen kelders water binnen.

Het peil van De Mark én dat van het overstromingsgebied worden  nauw in het oog gehouden. Omdat de drie waterschotten ter hoogte van de Mark in het centrum aan de Rendries nog niet konden worden geplaatst deed het bestuur een beroep op een Nederlandse firma om extra 1200 zandzakken te leveren. Wij hebben nochtans al herhaaldelijk aangedrongen bij de Vlaamse Milieumaatschappelijk  om die broodnodige schotten zonder verwijl te plaatsen. Het gebrek aan die schotten is trouwens ook de reden waarom de werken nog niet zijn opgeleverd”.

Vandaag trekt een nieuwe storing over het land met regen vanaf het westen. De neerslag zou in de loop van de dag ook in de vorm van sneeuw kunnen vallen. Door de extra neerslag wordt verwacht dat het peil op de Mark hoog zal blijven en zelfs mogelijk nog licht stijgen. Er worden evenwel geen  kritieke overstromingen voorspeld. Morgen blijft het dan overwegend droog en kan het peil dalen en het gecontroleerd overstromingsgebied terug leeglopen. Morgenavond en -nacht gaat het terug vanaf de Franse grens regenen, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt en zullen geen onoverkomelijke problemen veroorzaken. Dinsdag en woensdag wordt eveneens regen verwacht waardoor het water terug kan stijgen maar toch lager blijft dan de voorbije dagen.

Waterbeheersingswerken

“De eerste fase die deel uitmaakt van een totaalproject van de waterbeheersingswerken voor het voorkomen van overstromingen en wateroverlast  in het centrum is een feit. Nu dient ook nog de uitbreiding van het contingent overstromingsgebieden met één in Sint-Pieters-Kapelle en een tweede opwaarts de spoorweg en de Lo-molen aan de beurt te komen. Ook hier zet het bestuur bij de VMM druk op de ketel en heeft er een goed oog in. Het bestaande GOG (gecontroleerd overstromingsgebied) achter de Smeyersmarkmolen (Molens Vannerom) heeft zijn nut al meer dan eens bewezen.  Het voorbereidend studiewerk is aan de gang en de uitvoering is voorzien in 2022. Hierbij zou de buffercapaciteit worden verdrievoudigd”, zegt schepen voor Openbare Werken lieven Snoeks.

Het was in 2017 dat de VMM mede en vooral op uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur besloot, naast aanpassingswerken in Galmaarden, ook een totaalaanpak van de wateroverlast in het centrum van Herne uit te werken. Dat hield dan niet alleen het uitbouwen van een lokale bescherming door indijking van de Stationsstraat in maar ook de uitbreiding gecontroleerde overstromingsgebieden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jan 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 03 jun 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief