HERNE - Blokspot in het Bavocentrum goed voor 18 coronaproofplaatsen

C21

HERNE - Blokspot in het Bavocentrum goed voor 18 coronaproofplaatsen

Blokspot_april_2021__2_
HERNE - Blokspot in het Bavocentrum goed voor 18 coronaproofplaatsen - © Deschuyffeleer
 
Blokspot_april_2021__1_
HERNE - Blokspot in het Bavocentrum goed voor 18 coronaproofplaatsen - Pieter-Jan Nerinckx en Harold De Ridder - © Deschuyffeleer
 

Vanaf maandag 5 en nog tot vrijdag 16 april konden en kunnen studenten van het secundair en het hoger onderwijs uit Herne terecht in het Bavocentrum in Herfelingen om in de best mogelijke omstandigheden te kunnen studeren. Het project ‘blokspot’ – geboren in 2017 – blijft blijkbaar in goede aarde vallen. Zo is de Bavozaal dezer dagen goed voor 18 studenten. De locatie is opgedeeld overeenkomstig de coronaregels en is toegankelijk van 8 tot 20 u.

Specifieke richtlijnen

Eind vorig jaar kreeg het gemeentebestuur als organisator van de blokspot opnieuw groen licht vanwege de Vlaamse overheid. Dan stuurden de ministers Dalle, Weyts en Somers immers een omzendbrief uit naar de lokale besturen. Daarin werden richtlijnen uiteengezet voor het organiseren van stille studieplekken voor studenten en dit voor partners buiten het onderwijsveld zelf. De bijzonderste richtlijnen betroffen de dagelijks te handtekenen inschrijflijst, de desinfectiezuil, de opgelegde staprichting, het studeren aan een vast tafelnummer met mondmasker en het verbod op drankvoorzieningen. Parking en tuin mogen wel gebruikt worden voor een pauze evenwel met inachtneming van de afstandsregels.

Door de coronaregelgeving diende sowieso ook rekening gehouden te worden met een beperking van het aantal toegelaten studenten. Per aanwezige diende er immers een oppervlakte ter beschikking gesteld van 10 m². Een strikte regelgeving geldt ook voor het doen en laten van de aanwezige studenten. Het is dan ook daarom dat voor de blokspot gekozen werd voor het ruime Bavocentrum en dit in vervanging van het Dominicanessenklooster.

Studietijd productief benutten

Eén van de studenten die gebruik maakt van de blokspot is Harold De Ridder. Hij koos voor IT Factory aan de Hogeschool Thomas More in Geel als studierichting. Dit is een afdeling waarbij de opleidingen Elektronica-ICT en Toegepaste Informatica gecombineerd worden. In het eerste jaar heeft Harold er het gezelschap van nog zo’n 3 à 400 medestudenten die in oktober en november nog regelmatig samen op de campussen te vinden waren. Nu toch al goed vier maanden werd het studentencontingent evenwel opgedeeld in groepen van 10 à 15 en is online onderwijs de regel.

“Het gebruik van de blokspot werd mij warm aanbevolen door mijn vriend Pieter-Jan Nerinckx. In een blokperiode komt het er op aan om de beschikbare tijd zo productief mogelijk te benutten. Om die productiviteit te optimaliseren is het voor mij belangrijk mijn concentratie te optimaliseren en alles te weren dat die concentratie kan dwarsbomen. Hier vind ik het allemaal: een rustige omgeving, een koele plaats, een studieplek met alleen het allernoodzakelijke, geen stressmomenten, geen afleiding. Dat er geen gezamenlijke pauzes kunnen worden voorzien en er dan ook geen babbelmomenten mogen doorgaan is jammer maar het zij zo”.

Ook tijdens de eindexamens

Volgens Cindy Verhoeven van de gemeentelijke dienst communicatie & vrije tijd zal de gemeente vanaf eind mei tot eind juni heel waarschijnlijk ook dan terug instaan voor het organiseren van een blokspot. Die zal vermoedelijk terug gehuisvest worden in het Bavocentrum. Nadere informatie daaromtrent zal heel binnenkort op deze pagina van de gemeentelijke website terug te vinden zijn.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 23 apr 2021

archief