Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit

C21

Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit

1_apotheek_herfelingen_sneltests__4_
Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit - © Deschuyffeleer
 
2_apotheek_herfelingen
Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit - © Deschuyffeleer
 
Apotheek_herfelingen_sneltests__2_
Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit - Wachtlokaal - W© Deschuyffeleer
 
Apotheek_herfelingen_sneltests__3_
Apotheek HERFELINGEN voert vanaf maandag ook sneltesten uit - Testruimte - © Deschuyffeleer
 

Vanaf maandag 12 juli zullen patiënten bij apothekers een snelle antigeentest kunnen laten afnemen. Dat zal ook het geval zijn bij Apotheek Herfelingen (Godelieve Galmart/Thomas Van Cutsem). Bij een negatief resultaat kan/mag ook een certificaat afgeleverd worden dat kan dienen voor reizen en evenementen. De federale taskforce 'Testing' besliste eerder unaniem dat het afnemen van snelle antigeentesten, met een staalname in de neus, in de apotheek een mooie aanvulling zou zijn op de huidige testcapaciteit.

Apotheker Thomas Van Cutsem: “Ik weet niet of er veel apotheken zijn die deze dienst zullen aanbieden, maar in Herfelingen zal het alvast mogelijk zijn. Gezien de testcentra in Herne en Eizeringen intussen de deuren sloten, is dit een welgekomen oplossing voor veel mensen en dit vooral de komende weken wanneer het drukker wordt met de vele reizigers en de grote evenementen. We hebben al hard gewerkt om onze consultatieruimte te reorganiseren om zo die nieuwe dienstverlening op een steriele en ook discrete manier aan patiënten te kunnen aanbieden”.

Verschil tussen een sneltest en een PCR-test?

Bij een PCR-test (polymerase chain reaction) gaat de wisser even diep als de sneltest in de neus op zoek naar genetisch materiaal van het coronavirus. De test moet worden uitgevoerd door een dokter of verpleegkundige. Het uitstrijkje van het slijm wordt naar het laboratorium opgestuurd voor onderzoek. Het resultaat laat doorgaans zo’n 12 à 24 u op zich wachten. Die test geldt internationaal als de 'gouden standaard'.

Een sneltest dan weer is een antigeentest die even diep in de neus op zoek gaat naar eiwitten van de virusmantel. Die is minder gevoelig dan de PCR-test maar het grote voordeel is dat er geen tussenkomst van het labo nodig is. Het resultaat kan al na 15 minuten worden afgelezen.  De test is wel minder betrouwbaar dan de PCR-test. Ook hij moet worden afgenomen door iemand met de nodige kennis van zaken en/of opleiding want de kwaliteit van de afname beïnvloedt de gevoeligheid van de resultaten. Bij sterk vermoeden van COVID-19 en een negatieve sneltest of bij personen met COVID-19 klachten dient sowieso toch een PCR-test aangevraagd te worden.

In de praktijk

Apotheker Thomas Van Cutsem: “Om die testen op een volwaardige manier te kunnen en mogen afnemen diende zowel door mij als door mijn team naast een theoretische ook een praktische opleiding te worden gevolgd. Ook ons testlokaal met een daaraan gekoppelde wachtzaal kreeg een aanpassing zodanig dat de testpersoon in alle rust en met respect van zijn/haar privacy de test kan ondergaan”.

Wie zich wil laten testen neemt nota van volgende gang van zaken 

  • Hij/zij neemt een afspraak via één van de onderstaande contacten.
  • Een doktersvoorschrift is niet nodig.
  • De testpersoon is in het bezit van zijn identiteitskaart.
  • Indien de test gebeurt met het oog op een buitenlandse reis of een evenement dient de testpersoon te verifiëren of de sneltest voldoet aan de vereisten.
  • De prijs - die tot vandaag nog niet bekend is - zal zich situeren rond de 30 euro.
  • De prijs van een dergelijke sneltest wordt niet terugbetaald door de mutualiteiten .

Het resultaat van de test wordt na afname via een eForm in de apotheeksoftware verzonden naar Sciensano waardoor er op korte termijn het nodige certificaat kan opgemaakt worden. Dat certificaat ontvangt de patiënt via ofwel de gratis applicaties Coronalert of CovidSafeBE op een smartphone of in een adrukbare versie via de website www.mijngezondheid.be .

Contacten

Apotheek Herfelingen: Godelieve Galmart  en Thomas Van Cutsem -  Steenweg Asse 213, 1540 Herfelingen

Open van maandag tot vrijdag van 9 tot-12u30 en van 14 tot 18u30. Op zaterdag van 9 tot 12u30

De apotheek ontvangt bestellingen via de voorschriftengleuf naast de afhaalkluisjes, via Facebook, telefoon en WhatsApp 054 56 72 69, apotheek.herfelingen@gmail.com en via de webshop op www.apotheekherfelingen.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 22 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 19 sep 2021

archief