HERNE/GALMAARDEN – Wandelvereniging De Marktrotters noodgedwongen aan een sabbatjaar toe

C21

HERNE/GALMAARDEN – Wandelvereniging De Marktrotters noodgedwongen aan een sabbatjaar toe

2022_sabbatjaar
HERNE/GALMAARDEN – Wandelvereniging De Marktrotters noodgedwongen aan een sabbatjaar toe - © Deschuyffeleer
 

Afgelopen zondag was de wandelvereniging De Marktrotters Herne toe aan de 37ste uitgave van haar Urbanustochten. Volledig coronaproof konden 1374 wandelaars starten vanuit Tollembeek-centrum om via ettelijke voet-, veld- en aardewegels zowel de centrumgemeente Galmaarden als het Oost-Vlaamse Waarbeke, een deelgemeente van Geraardsbergen, te verkennen.

Bestuurder en tochtverantwoordelijke Jean-Marie Paduart brengt hierbij uitgebreid verslag uit over die inmiddels welbekende klassieker in de wandelsport. Jammer genoeg dient hij het verslag af te sluiten met een sombere kanttekening over de toekomst van de club, die toekomend jaar noodgedwongen door omstandigheden alleszins al een sabbatjaar dient in te lassen. Naar de toekomst toe wordt vooral uitgekeken naar nieuw bloed om mee de bestuursfakkel te torsen.      

“Het deed wat raar en voelde wat vreemd aan wanneer na 497 dagen gedwongen rust vorige zondag onze wandelclub opnieuw met haar Urbanustochten uitpakte. Wat mochten wij verwachten en hoe zouden de deelnemende wandelaars reageren?

Door de corona-peripetieën gedwongen rust en opgelegde verplichtingen werd door de club de wandel(hand)schoen terug opgenomen om op de min of meer klassieke wijze opnieuw een eigen organisatie aan te bieden. De uitdaging bestond er vooral in om de deelnemers terug wandelpret te bezorgen. Of wij hierin geslaagd zijn zouden wij aan de 1374 deelnemers kunnen vragen. Doch uit vele reacties achteraf bleken zij heel tevreden over het aanbod en dit ondanks het gemis aan catering en de afwezigheid van rustposten.

Niet alleen de klassieke babbel en knabbelmomenten gingen aan onze neus voorbij maar ook de welgekomen financiële inbreng. De lokale horecazaken mogen ons dankbaar zijn. Een onverwacht cliënteel zomaar door een wandelvereniging gratis aangeboden krijgen, ’t zal je maar overkomen.

De centen moeten we jammer genoeg missen maar de voldoening die hebben we alleszins op zak. Want met een heel beperkt aantal medewerkers werden deze bijzondere Urbanustochten toch tot een goed einde gebracht.

De klassieke top-vijf in de uitslag waren Padstappers Geraardsbergen, Egmont Zottegem, de inrichtende Marktrotters Herne, De Heidetochten Kester-Gooik en De Schooiers Wichelen.

Toch was het corona dat finaal aan ’t eind van dit verhaal het laatste woord had … .

Sabbatjaar

Ook de Marktrotters Herne kennen ondanks vele lovende commentaren en positieve geluiden vanuit de wandelsport moeilijke tijden. Zo zullen volgend jaar de klassieke organisaties als Kriek & Mattentochten, Urbanustochten en Eindejaarstochten de koelkast ingaan. Bij gebrek aan voldoende stuwende mankracht binnen het bestuur en medewerking erbuiten zal 2022 een sabbatjaar worden voor de alsdan 40-jarige bestaande wandelvereniging.

Om het contact met de leden toch niet geheel kwijt te spelen zullen allicht enkele herenigingstochten op ’t programma staan. Die tochten moeten ons in de gelegenheid  stellen om naast het wandelen vooral contact te houden met de achterban. 2022 wordt een jaar van hoop! Hoop op broodnodige verjonging! 

Dit is geen beslissing die zomaar pardoes uit de lucht valt. Al vaak hebben we in 't verleden het verouderingsproces in onze bestuursrangen bekendgemaakt. Maar jammer genoeg hebben wij tot op heden geen positieve stem(men) van nieuwe kandidaat bestuursleden mogen horen. Dit is trouwens ook zo voor louter helpenden. De tijd dringt evenwel want midden anno 2022 zal moeten beslist worden over de verdere toekomst van onze wandelclub. Nieuw bloed in ons bestuur of voor welbepaalde functies kan zorgen voor een nieuw elan binnen onze vereniging. Niets is blijkbaar voor eeuwig en op alles komt er slijtage. En daarmee bedoel ik niet alleen slijtage op het menselijk lichaam maar ook op het enthousiasme, het doorzettingsvermogen, de ambitie, de goesting en de bereidwilligheid.

Turbulente tijden

Het is overigens niet alleen Covid-19 die ons veel parten speelt en dit ondanks vele vaccinaties en versoepelingen. Er is ook en vooral een voorzitter die er, na drie jaren, eensklaps de brui aan geeft en dit voorafgegaan door 4 andere bestuursleden die in de loop van vorig jaar De Marktrotters Herne al vaarwel zegden. Momenteel zijn het nog enkel de pioniers van toen, samen met enkele overgebleven bestuursleden en bereidwillige leden die zorgen dat De Marktrotters Herne overeind blijven en in België nog steeds een begrip is in de wandelsport. Het is moeilijk te vatten dat bij gebrek aan een handvol enthousiastelingen een welvarende, gekende en alom gewaardeerde wandelvereniging er het bijltje zou moeten bij neerleggen. Te meer wandelen de makkelijkste, de goedkoopste en de gezondste therapie is voor een gezond lichaam.  Meer zelfs, er bestaat geen enkel medicijn dat je lichaam – fysiek en mentaal – zo’n boost geeft als een simpele wandeling. Steeds meer wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatig bewegen je fitter maakt in je lijf en je hoofd".

Indien u ook vindt dat de wandelclub de Marktrotters Herne toch een toekomst meer dan waardig is neem dan contact op met  Patrick Janssens, Bea De Vogel, Marielou  Laus, Willy Deslagmeulder, Etienne Hemerijckx, Raymond  Michiels of Jean-Marie Paduart via paduart.jm@gmail.com of 0472/63.42.08. Zij heten u alvast hartelijk welkom in de club!”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Deschuyffeleer Godelieve | 22 sep 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 19 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 15 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 14 sep 2021

archief