HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane

C21

HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane

Nieuw_chirojaar_rif_raf_2021__1_
HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane - Nieuwkomers 'leiding': Marcus, Mayte, Jana (1), Elias, Aaron, Kevin, Jana (2), Yana en Loes - © Deschuyffeleer
 
Nieuw_chirojaar_rif_raf_2021__2_
HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane - De mini's met Zoé en Popo - © Deschuyffeleer
 
Nieuw_chirojaar_rif_raf_2021__3_
HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane - De speelclub met Noor en Wout - © Deschuyffeleer
 
Nieuw_chirojaar_rif_raf_2021__4_
HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane - De afzwaaiers Paulien en Sebastien - © Deschuyffeleer
 
Nieuw_chirojaar_rif_raf_2021__5_
HERNE – Chirozondag bij Chiro Rif Raf Kokejane - © Deschuyffeleer
 

Ook voor Chiro Rif Raf Kokejane, één van twee Chirogroepen in Herne, is het vanaf september alle hens aan dek om van het komende Chirojaar een geslaagde editie te maken. Op zondag 3 oktober is het ‘startdag’. Dat het werkjaar 2020 niet bepaald de betere nasmaak nalaat staat buiten kijf. Maar met een optimistische ingesteldheid hebben ook de Chirojongens en -meisjes geleerd van het verleden en kijken zij nu vooral naar de toekomst waarbij ‘plezier maken’ zoals steeds bovenaan de lijst staat maar er nu wel  de toevoeging ‘met gezond verstand’ wijselijk bijkrijgt.

De Chiro bestaat uit zo'n 895 zelfstandige Chirogroepen. In elke groep heeft de eigen leiding het heft, het initiatief en het beslissingsrecht in handen. Elk jaar moet ieder lid (opnieuw) ingeschreven worden. Wanneer dat gebeurd is, ben je door Chirojeugd Vlaanderen verzekerd.

Rif Raf Kokejane maakt deel uit van het gewest Pajottenland en telt een klein honderdtal leden. Zou je graag Chirolid worden? Dan mag je de eerste drie zondagen komen proeven van het Chiroleven. Na die drie keren, of als je al eerder helemaal overtuigd bent, wordt er wel een inschrijving verwacht. Inschrijven kan elk moment van het jaar. Chirolid zijn kost 35 euro. Daarvan gaat een groot deel naar de verzekering. Ook krijgt iedere inschrijver een waardebon van 5 euro die kan verzilverd worden tijdens het jaarlijks pastafestijn.

Leiding

Duizenden leiders en leidsters zorgen ervoor dat meer dan 100.000 kinderen en jongeren vele boeiende en leuke momenten kunnen beleven. Meestal word je leiding na je aspirantenjaren. Voor de meesten is dat het jaar dat je 18 wordt, maar in sommige gevallen kan dat ook vroeger. Vanuit de Chiro betekent ‘groepsleiding zijn’ vooral zorg dragen voor de sfeer in de ploeg’. Voor Rif Raf Kokejane is dat ook niet anders. Die leidingtouwtjes liggen dit jaar in de handen van 19 leiding, waaronder Marcus, Mayte, Jana (1), Elias, Aaron, Kevin, Jana (2), Yana en Loes als nieuwkomers.

De hoofdleiding is toevertrouwd aan Lars Godefroy en Sien Gommers. Voor Paulien Van Cauwenbergh (23) en  Sebastien Janssens (21) nadert het afscheid van Chiro Rif Raf.  Zij verlaten de groep wegens niet compatibel met de studies. Sebastien daarenboven verhuist naar Leuven. Vanaf nu mag er weer elke zondag het beste van zichzelf gegeven worden, maar wel nog steeds rekening houdend met de coronamaatregelen natuurlijk. De mini’s, speelclub en rakwi’s worden verwacht aan de Chirolokalen (Assesteenweg 57) van 14 tot 17u30. De tito’s, keti’s en aspi’s worden verwacht aan het kaatsplein te Kokejane van 14 tot 17u30. Vanaf rakwi’s is het verplicht om een mondmasker mee te nemen.

Chiro Rif Raf Kokejane is ook te volgen via deze Facebooklink

Toemaatje van op hun website

De mini’s zijn de 6 à 7-jarigen. Ze zijn de jongste groep. Mini’s zijn enthousiast en ze houden ervan om te fantaseren en ervaringen op te doen. Ze doen kringspelletjes, spelen verstoppertje, bouwen een kasteel met trollen en kabouters en zingen leuke liedjes …. Ze leren samen spelen, sociaal zijn en hun gekste ideeën uiten.

De speelclubbers zijn de 8 à 9-jarigen. Speelclubbers houden van spelen, zo simpel is dat! Ze ontdekken de wereld en zijn onnoemelijk nieuwsgierig. Ze dollen en rennen door het bos, verkleden zich en kruipen allemaal samen voor of zelfs in de poppenkast. Of ze trekken eropuit voor een tocht vol spelletjes, plezante liedjes en gekke opdrachten. Ze worden ook al wat mondiger: de leiding zal het geweten hebben! Bij de speelclub leren kinderen al wat meer samen spelen. Vriendschappen (en kliekjes!) ontstaan, banden worden gesmeed.

De rakwi’s zijn de 10 à 12 jarigen en hangen samen met de leiding de aap uit. Ze ravotten zich te pletter, trekken eropuit met de fiets en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Soms maken ze de gekste creaties in klei en verkleden ze zich in monsters en draken. Regen en wind houden hen niet tegen om buiten te ravotten. Het liefst springen ze dan nog in een grote plas om lekker vuil te worden. Rakwi’s zijn sterk in het verzamelen van heel wat spelhebbedingetjes waarmee de leiding toffe spelen verzint.

De tito’s zijn de 13 à 14 jarigen. Zij trekken eropuit met de fiets of met de trein om in de ene of andere stad een groot zoekspel te doen. Keihard er tegenaan gaan in een pleinspel en graag winnen, door tactiek of door snelheid. Stilvallen om te zwijmelen over een superster of om de laatste stand van zaken in voetballand te bespreken, hoort erbij. Ze schminken zich om het gekst voor een show en zomerse zondagen eindigen steevast in een waterfestijn. Kortom: typisch tito’s.

De keti’s zijn de 15 à 16 jarigen. Zij trekken op avontuur, doen een tweedaagse tocht in de natuur met rugzak en kompas of bouwen zelf een vlot om de rivier over te steken. Ze beulen zich af in een zelfverzonnen sport, of zetten hun lokaal volledig op z’n kop om het een nieuwe look te geven. Het zijn rasacteurs en het duurt vast niet lang voor hun eerste fotoroman verschijnt in een zelf uitgegeven ketiblad.

De aspi’s zijn de 17-jarigen en meer. Zij nemen het er goed van en wisselen hevige spelen af met babbels in het gezelligste hoekje van het lokaal. Af en toe staan ze stil bij ‘leiding zijn’ of proeven ze van het leiden van een jongere afdeling. Ook al zijn ze de oudsten, toch leven ze zich heel graag uit in een leuke tocht, een boeiende quiz, een goed discussiespel, een uitdagende knutselactiviteit of een levensgroot gezelschapsspel.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 20 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2023

archief