HERNE – Vanuit platform Omgeving werkt werkgroep aan verLEDding en upgrade straatverlichting

C21

HERNE – Vanuit platform Omgeving werkt werkgroep aan verLEDding en upgrade straatverlichting

Verledding_1
HERNE – Vanuit platform Omgeving werkt werkgroep aan verLEDding en upgrade straatverlichting - © Deschuyffeleer
 
Verledding_stand_vaqn_zaken
HERNE – Vanuit platform Omgeving werkt werkgroep aan verLEDding en upgrade straatverlichting - © Deschuyffeleer
 

Onder de leiding van Dieter Bellemans is vanuit het platform Omgeving een werkgroep aan de slag die de verouderde en energievretende straatverlichting op de korrel neemt. In Herne staan momenteel ongeveer 2000 armaturen om de straten te verlichten. Sommige daarvan zijn dermate verouderd dat er geen wisselstukken meer beschikbaar zijn. Verder valt ook een zekere willekeur op in de inplanting van de lantaarnpalen. Ook daar wil de werkgroep met zijn vernieuwingsoperatie enige uniforme lijn in trekken. Ledverlichting verbruikt bovendien een pak minder energie en zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, een streefdoel uit het Burgemeestersconvenant dat ook Herne ondertekende.

Dieter: “Eerst wordt bekeken of alle armaturen moeten blijven bestaan of staat het juiste licht op de juiste plaats. Onnodige verlichtingspunten weghalen zorgt niet alleen voor een  lager energieverbruik ook voor een lagere behoefte aan grondstoffen en minder lichtvervuiling. Een verminderde lichtvervuiling komt ook de fauna en flora ten goede. Met het dimmen en waar mogelijk het doven van de armaturen proberen we ook het autoverkeer te vertragen. In de straten rond de Aerebeek staat zo in het vooruitzicht diervriendelijke verlichting te plaatsen op de locaties waar we dit nodig achten.

De eerste ombouw van ongeveer 230 armaturen dient als proefproject waarover dit jaar nog een openbare evaluatievergadering zal worden georganiseerd. Aan de hand van die vergadering zal de werkgroep de gemeente verder adviseren. De straten situeren zich voornamelijk in Herfelingen omdat daar de oudste armaturen staan.

De werkgroep buigt zich niet alleen over het vervangen van armaturen op landelijke wegen, hij weerhoudt ook de mogelijkheid de verlichting ’s nachts op sommige plaatsen te dimmen en/of zelfs  te doven tussen 0u00 en 03u00.

Om de vanuit het gemeentebestuur uitgedragen burgerparticipatie nog breder in de lagen van de bevolking te kunnen uitsmeren verwelkomt het platform graag nog meer inwoners. Wie zich geroepen voelt om mee het werkpad van één of meerdere werkgroepen te bewandelen vindt alle verdere nuttige contactinformatie op https://www.herne.be/platform-omgeving 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief