HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum

C21

HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum

Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__1_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__2_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - Federatiepastoor Kris Meskens - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__3_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - Voorzitter Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__5_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - Gewestvoorzitter pat Rooseleers - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__4_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__6_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - OKRA Herne bestuur met voorzitter Marie-Louise Devriese en Magda, Agnès, Christiane, Roos, Liliane, Francine, Nicole (afw Aimé, Leopold en Hilda) - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__7_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__8_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__9_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - Winnaars Petanque seizoen 2021 - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__10_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 
Okra_viering_60___1__spk_nov_2021__12_
HERNE - OKRA vierde zijn diamanten jubileum - © Deschuyffeleer
 

Weliswaar met een jaartje uitstel vierde de OKRA-afdeling van Herne zijn diamanten bestaansjubileum. De feestdag werd ingezet met gelegenheidstoespraken en met een bezinningsmoment door federatiepastoor Kris Meskens. Op de ontvangst in de gemeentelijke polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle niet alleen van de eigen leden maar ook van een delegatie vanuit zustervereniging OKRA-Herfelingen zette gewestvoorzitter Zuid-Pajottenland Pat Rooseleers naast het 60-jarig bestaan van de lokale afdeling ook het 65-jarig bestaan van de regiowerking in de verf.

Warmte

OKRA, de vereniging van, voor en door senioren, is ook in Herne allicht de seniorenvereniging met de meeste volgelingen. De afdeling telt meer dan 150 leden die iedere maand minstens één keer vergaderen. Ook de seniorenschepen Sandra Dero en burgemeester Kris Poelaert spraken lovenswaardig over de verdiensten van de seniorenvereniging. “Benevens het samenbrengen van mensen in verdriet en geluk geeft Okra ook warmte aan ons dorp”, zei de burgemeester. Verder was hij ook vol lof over de manier waarop de clubwerking zich permanent weet aan te passen aan een vrij vlug evoluerende samenleving. “Wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat ook met zijn rug naar de toekomst”, klonk het. Ook wees hij op het belang van het seniorensegment in de gemeente:  “Met een bevolking met meer dan één derde zestigplussers is het voor ons gemeentelijk bestuur belangrijk te weten dat seniorenverenigingen zoals OKRA het goed doen”. Zowel de schepen als de burgemeester maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om alle bestuursleden doorheen die vele jaren te bedanken en te feliciteren voor de inzet die leidde en leidt tot de bloeiende en groeiende OKRA-afdeling van vandaag.

Doordacht meegaan

In zijn bezinning had federatiepastoor en proost van de lokale afdeling Kris Meskens het over ‘leven is verandering, leven is kansen en leven is moeilijkheden’: “Acht miljard mensen hebben allemaal een onderlinge band met elkaar en allen moeten zij een snel veranderende wereld trotseren. Onze geest en onze gedachten zijn constant ‘op weg naar iets of wat’. In de kerk, de geneeskunde, het internet, de administratie, de onderlinge omgang en de sociale media is het heel vaak en te vaak ‘I want it all’, ‘I want it now’ en ‘We only live once’  (ik wil het allemaal, ik wil het nu en we leven maar één keer). Allemaal gaan we graag naar Bokrijk maar geen van ons wil leven zoals in Bokrijk…..De kunst bestaat erin rustig en vooral doordacht mee te gaan in de stroming. Zich blind staren op hoe goed het vroeger allemaal was beantwoordt niet aan ‘de verandering’ en zich laten overdonderen en verpletteren door ‘de nieuwe kansen’ helpt ons ook geen stap verder”.

De pijlers

In 1960 stonden voor Herne meester Jan Cochez, Jean-Baptist Fourbisseur, Paul Lanneer en Victorine Van Snick aan de doopvont van de Kristelijke Beweging van Gepensioneerden (KBG), de voorloper van de huidige OKRA. De KBG was toen reeds een belangrijke socio-culturele pijler met een rijk aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor de senioren. “Dat aanbod is in 60 jaar tijd sterk geëvolueerd”, weet voorzitter Marie-Louise Devriese. “De initiële en traditionele kaartavonden, koffietafels, brei- en haakactiviteiten maken sinds de jaren ’70 en vooral '80 plaats voor  muziek, dans, excursies, voordrachten en cursussen. In de jaren '90 kenden vooral de taalcursussen een grote groei. Vandaag ligt de nadruk meer op computer- en andere cursussen en ook bewegen en sport zijn niet meer weg te denken uit het huidig aanbod”. Ook onderstreepte zij nogmaals de pijlers van OKRA met de O van Open, de K van Kristelijk, de R van Respectvol en de A van Actief. In een kwinkslag wist zij er ook nog aan toe te voegen dat binnenshuis ook de 4 O’s hoog in het vaandel worden gedragen: de O van Ontmoeten, van Omarmen, van Ontdekken, van Ontspannen en van tijd tot tijd van Ontkurken.

Toekomst rooskleurig tegemoet  

“Wij kunnen terugblikken op een succesrijk verleden en - als corona het toelaat - dan zien we de toekomst ook rooskleurig tegemoet. Ons bestuur waakt er over dat bij onze talrijke organisaties zowel de driemaal twintigers als de viermaal twintigers aan hun trekken kunnen komen. Wij zoeken tevens telkens de prikkel die ons zowel sociaal, sportief als cultureel leven ten goede kan komen” aldus nog de voorzitter.

Van de gelegenheid werd ook gebruik gemaakt om Roger Splingaer als winnaar van het voorbije petanqueseizoen eervol te vermelden. Ook Jean-Claude Van Vaerenberg en Willy Willaert werden als tweede en derde bedacht met een luid applaus. Ook de aanwezige verdienstelijke bestuursleden uit het verleden Fernande Vanaudenhove en Raymonde Nerinckx en vooral voormalig voorzitter Leopold Dierickx kregen een eervolle vermelding.

Het feestelijk gebeuren werd bekroond met een driesterrenmaal en afgerond met een lokale muzikale noot gebracht door het duo Ronny Duhau en Rudy Huwé.

OKRA Herne is te volgen via deze Facebookpagina en website 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief