Lezing Pajotse Klimaatsofa: Weg van water? Iedereen mee in bad!

C21

Lezing Pajotse Klimaatsofa: Weg van water? Iedereen mee in bad!

Water
 
Lieven_symons_waterland

Ze dobberen met bootjes op Gentse en Brusselse waters, plonsen met honderd andere zwemlustigen in de Leie, roepen watermonsters op … Naast dit waterplezier heeft de vzw Waterland nog veel meer in petto, want voor water én waterbeleving verlaten ze platgetreden paden. Op 25 november 2021 bewandelt Lieven Symons Pajotse wegen en vleit zich neer in de Pajotse Klimaatsofa.

 

 

Waar komt jouw passie en interesse voor water vandaan?

Ik ben opgegroeid in een Limburgs dorpje waar de Abeek achter ons huis liep. Als kind speelde ik veel in en rond deze beek en in dit moerassig gebied. Tijdens mijn studies was ik altijd gefascineerd door de relatie tussen de milieu-uitdaging en onze ruimte. De combinatie van studies ruimtelijke ordening met milieuwetenschappen was voor mij dus een logische keuze. Hier leerde ik over de verschillende rollen die waterrijke gebieden voor de mens opneemt. Pas toen ben ik dat nat gebied in mijn achtertuin naar waarde beginnen schatten.

 

Wat zijn de ambities van Waterland?

We zijn een doe- en tegelijk een denktank die zich inzet voor gezonde waterlopen. Voor vergroende natuurlijke waterlopen die mens en natuur samenbrengen. De principes rond groen-blauwe netwerken staan hierbij centraal. Wij gaan voor een land waar het water vrij kan stromen en waar de bodem terug een spons kan zijn. Water is plezier, water is genieten, water trekt aan. Wij brengen de funwaarde in het waterlandschap naar boven.

 

Op 25 november nestel je je in onze Pajotse Klimaatsofa. Kunnen we burgers actief betrekken bij het waterbeheer?

Water raakt aan heel veel aspecten van ons dagelijks leven. Tijdens deze avond proberen we ons te focussen op het ‘natuurlijke’ watersysteem. Hoe kunnen we ons wapenen tegen droogte? Hoe voorkomen we overstromingen? Hoe maken we werk van een betere waterkwaliteit? Het zijn maar enkele vragen die de revue zullen passeren. We trachten de systemen die inspelen op het water bloot te leggen en eenvoudig te communiceren. We zullen die avond dus ook concrete en praktische tips aanreiken. Niet alleen tips om mee te werken aan een waterrobuuster Pajottenland, maar ook tips die de individuele burger winst opleveren.

Meer info over alle lezingen van de Pajotse Klimaatsofa vind je op www.pajot-zenne.be

 

 

Lees meer interessante artikels over cultuur, toerisme, streekidentiteit, natuur en landschap of erfgoed in het gratis regiomagazine PenZine. Haal een gratis exemplaar in één van de 450 verdeelpunten in de hele regio of lees het online op www.pajot-zenne.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 nov 2021
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 sep 2022
Marc Sluys | 26 sep 2022

archief