HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje

C21 Css

HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje

Samanabijeenkomst_juni_2022___6_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - © Deschuyffeleer
 
Samanabijeenkomst_juni_2022___2_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - © Deschuyffeleer
 
Samanabijeenkomst_juni_2022___3_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - De 98-jarige Anna Paduart - © Deschuyffeleer
 
Samanabijeenkomst_juni_2022___4_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - © Deschuyffeleer
 
Samanabijeenkomst_juni_2022___5_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - © Deschuyffeleer
 
Samanabijeenkomst_juni_2022___1_
HERNE – Samana trakteerde op een lekker Choconelly-ijsje - © Deschuyffeleer
 

De afdeling Herne van Samana, ook en nog steeds bekend als Ziekenzorg, had vandaag afspraak in feestzaal Castel. Voorzitter Germain Derijcke en zijn bestuur mochten er meer dan 40 genodigden trakteren op een lekker Choconelli-ijsje. De goedgeluimde bende genoot met volle teugen van de bijeenkomst en van het zonnetje. De afdeling telt  momenteel een 70-tal leden met een overgrote meerderheid aan dames. Zo ook de 98-jarige Anna Paduart. Tante Anette, zoals zij door vrienden en kennissen wordt genoemd, is al ruim 22 jaar een flatbewoner in het Sint-Felix-complex.

“Naast onze eigenlijke werking bieden wij onze leden ook een paar keer per jaar een gezellig samenzijn aan. Doorgaans gebeurt dat in de paasperiode en in de kerstperiode. Maar de jongste jaren wist corona ook onze gewoonten helemaal overhoop te halen”, zegt Germain Derijcke. “Voor leden dan weer die minder mobiel zijn voorzien wij dan ook telkens vervoer op maat. Hiervoor kunnen wij rekenen op een schare vrijwilligers die het taxiën voor hun rekening nemen”.

Samen kan je meer dan alleen

“Samana als partner van CM, de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, bekijkt de wereld vanuit het perspectief van de chronisch zieke en de mantelzorger. Warm sociaal contact opbouwen, het voeden van geluk en het verdedigen van de belangen van hun pupillen zijn de fundamenten die  25.000 vrijwilligers verdeeld over zo’n 1100 afdelingen dagdagelijks in de weegschaal gooien.

Samana is een cocktail van mensen met een chronische ziekte, zorgbehoevende en gezonde personen die het voor elkaar opnemen om het te brengen tot een veelzijdige persoonsontwikkeling en een volwaardige participatie aan het maatschappelijk leven. Zo wil onze vereniging hun beschermelingen een bestaan bieden waarbij wordt uitgegaan van de totale gelijkwaardigheid tussen zij die chronisch ziek zijn of zorgbehoevend zijn en diegenen die hen omringen, met name hun mantelzorgers en de Samana-vrijwilligers. Begrippen als  ontmoeten, ondersteunen, versterken en verademen zijn voor Samaners geen losse flodders. Bij  Samana is men ervan overtuigd: samen kan je meer dan alleen”, aldus plaatselijk voorzitter Germain Derijcke.

Gemeentelijke steun

In het rijtje van de elf Herne welzijnsverenigingen is Samana met zijn afdelingen in Herne (Germain Derijcke), Herfelingen (Gustaaf De Marie) en Kokejane (Marie-Louise Devriese) goed vertegenwoordigd. Schepen voor  Welzijn Carina Ricour kon meedelen dat het voor de welzijnsverenigingen belangrijk is een dossier bij te houden met een oplijsting van hun jaarlijkse activiteiten omdat die de subsidiëring vanuit het lokaal bestuur beïnvloeden. Indien zulk dossier niet wordt bijgehouden en dan ook aan het bestuur niet wordt overgemaakt vervalt de vereniging jammer genoeg op de basistoelage van 30 euro.

Nieuwe leden steeds welkom

Belangstellenden die willen toetreden tot Samana, hetzij als chronisch zieke of zorgbehoevende, hetzij als mantelzorger of als vrijwilliger kunnen steeds contact opnemen met de voorzitter via 02/396.28.03. Samana voorziet overigens ook een resem aan interessante vormingen in de verschillende deeldomeinen van zijn werking. Daarbij is Samana zich wel bewust dat zij als vereniging vooral een oudere generatie mensen met een chronische ziekte bereikt. Maar nu wil het toch ook meer en meer inzetten op jonge(re) mensen die in hetzelfde geval verkeren.   

Het bestuur berust naast voorzitter Germain Derijcke ook nog bij Lieve De Backer, Agnès Condijts, José Potvin, Jeanne Demeester, Anne-Marie Duquene, Julienne Huys, Jean-Pierre Decoster en Emilienne Coppens. In de coronajaren moest het bestuur echter afscheid nemen van hun collega’s Honoré Van Ongeval en Lisa Vandenneucker.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 29 jun 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 23 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 19 jun 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 19 jun 2022

archief