HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren

C21

HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren

Dsc05396
HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t_5_jaar_ep___1_
HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t_5_jaar_ep___3_
HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t_5_jaar_ep___4_
HERNE Rabarber’t mocht zijn eerste lustrum vieren - © Deschuyffeleer
 

Drie ingrediënten blijken nodig om met projecten rond rabarber te kunnen uitpakken: een paar enthousiaste projectleiders, een eerbaar voornemen en een flinke dosis creativiteit. Vijf jaar geleden was het zo dan ook de intentie van de vzw Herne Rabarber’t die toch in de vergeethoek geraakte groente terug in het centrum van de belangstelling te plaatsen.

De vereniging werd in eerste instantie geruggensteund door de Landelijke Gilde, de KVLV, de vzw de Mark en Velt. De aftrap van het project werd toen gegeven in het Dominicanessenklooster met het aanplanten van de eerste negen rabarberstokken. Voorts werd mettertijd een beroep gedaan op burgers, handelaars, verenigingen en scholen om samen rond rabarber evenementen op te zetten en ideeën uit te werken die zo het gamma streekproducten konden uitbreiden.

Vandaag vijf jaar later mocht voorzitter Dieter Bellemans het eerste lustrum toelichten en de twee lopende projecten in de kijker zetten. Vanaf nu kan Herne Rabarber’t, dankzij de welgekomen steun van CERA, het Pajottenland doorkruisen met een bestickerde aanhangwagen en er komt nu ook schot in het realiseren van 'Breng kleur in ons dorp'.

CERA

Herns gemeenteraadslid Sonja Van Den Bossche is lid en inwoner Philippe Lammens is voorzitter van de regionale adviesraad van de CERA-coöperatieve. Die coöperatieve engageert zich om mee een samenleving te creëren met oog voor welvaart én welzijn, nu en later. In die zin worden jaarlijks projecten ondersteund die beantwoorden aan de ambities ‘een solidaire, respectvolle samenleving zonder drempels’ en  ‘warme en zorgzame buurten voor iedereen’. Herne Rabarber’t mocht in die zin rekenen op een steun van 2500 euro.

Breng kleur in ons dorp

Dit jongerenproject werd ingediend bij Pajottenland+ en werd eind vorig jaar weerhouden en gesubsidieerd met goed 7000 euro.

Het project loopt parallel met het Rendries-project. Een toegang tot de oeverzone van de Mark is gelegen tussen de apotheek en de vroegere feestzaal De Liberale Harmonie. Om die niet bijster aantrekkelijke doorgang op te smukken lanceerde Herne Rabarber’t een oproep tot de jeugd die het idee opleverde, mits akkoord van de apotheker, de muur te voorzien van een muurschildering.  

Die oproep leidde tot een team van 8 jongeren uit Herne en Galmaarden die onder de leiding van kunstenaar Michaël Peetermans de ideeën bundelden om te komen tot een definitief ontwerp. Dat ontwerp zit thans in een eindfase en zal in de lente worden uitgewerkt.

Herne Rabarber't bestaat uit een team van vier enthousiaste vrijwilligers die zich met veel passie inzetten voor de vzw. Voorzitter is Dieter Bellemans. Hij wordt bijgestaan door Brent Roobaert, Jolien Schoonooghe, Ingrid De Vogelaere evenals door een schare occasionele medewerkers en sympathisanten.

Nadere info: https://www.hernerabarbert.be/ en deze Facebookpagina .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief