HERNE kijkt opnieuw uit naar Gedichtendag met als thema Vriendschap

C21

HERNE kijkt opnieuw uit naar Gedichtendag met als thema Vriendschap

Gedichtendag_aankondiging
HERNE kijkt opnieuw uit naar Gedichtendag met als thema Vriendschap - © Deschuyffeleer
 

Voor de 15de keer op rij, enkel onderbroken tijdens de coronatijd, wordt ook dit jaar werk gemaakt van een ‘Gedichtendag’. De werkgroep, bestaande uit  schepen voor cultuur Sandra Dero, bib-verantwoordelijke Nelly Weys en gangmaker Maurits van Liedekerke, zette daartoe opnieuw een avondvullend programma op. 

De poëzieweek van 26 januari tot 1 februari loopt zowel in Nederland als in Vlaanderen en draagt dit jaar Vriendschap als thema. Ook Herne focust zich op het onderwerp. Naar gewoonte werd zo de laatste donderdag van januari, dus morgen donderdag 26 janauri, dé poëziedag van het dorp. Wie dat wenst kan die dag een eigen of een andermans gedicht komen voordragen.

De formule blijft ongewijzigd. Om 19u is het de beurt aan de leerlingen van het zesde leerjaar van de drie basisscholen van Herne en voor de eerste keer ook die van buurgemeente Bever. Vijf klassen werden in de voorbije weken door initiatiefnemer Maurits van Liedekerke bezocht en samen werd rond het thema een gedicht geschreven. Al die kinderen zijn ook uitgenodigd om het podium te beklimmen en hun gedicht voor te dragen. Achteraf wacht hen een klein geschenk.

Ere- en speciale gast

Om 20u is het de beurt aan de volwassenen. Naar goede gewoonte treedt ook een plaatselijk jeugdkoor op, dit keer ‘t Jeugdmuziek onder de leiding van Mike Similon. Ook de leerlingen van de plaatselijke Woordklas van Academie Muziek, Woord en Dans staan op het programma. De directeur  van de academie, Sarah Copriau, is overigens eregast van de avond.

Om de ‘coronapil’ enigszins te vergulden werd ook gezorgd voor een ‘speciale gast’ in de persoon van Geert Vanhassel, gewezen nieuwsanker bij RingTV  en tussen 2009 en 2014 stadsdichter van Halle. Geert, ook spelend lid van het muziekkwartet KOkHER, is thans woordvoerder van het AZ Sint Maria-Halle.

De presentatie is in handen van Thomas Van den Hoof.

Naar gewoonte gaat de avond door in bib Petrus Naghel in het centrum van Herne vanaf 19u. Nagepraat kan worden tijdens een bescheiden receptie. De inkom is gratis

Wie zaait oogst

Gevraagd naar het verloop van de voorbereidingen weet Maurits van Liedekerke  te vertellen dat zijn bezoeken aan de scholen zeer aangenaam en leerzaam waren. Vooral de betrokkenheid van de juffen en de bereidwilligheid van de directies waren bemoedigend en straalden af op de inzet van de leerlingen. Achteraf communiceerden de scholen trouwens via hun facebook-pagina uitgebreid over de bezoeken.

“Vastgesteld moet worden dat ook de inschrijvingen van de volwassenen de jongste dagen de hoogte ingingen. Mooi is alleszins ook dat deelnemers uit andere gemeenten inmiddels in hun thuishaven poëzie-initiatieven namen. Zo organiseerde Galmaarden een gedichtenwandeling (22-01) en ziet Geraardsbergen heil in een gedichtencarrousel (29-02). En in Roosdaal (1-02) ziet ook de dichtbundel van trouwe deelnemer Jan De Leeuw het levenslicht”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 feb 2024

archief