EDINGEN/HERNE – Granco moet zich houden aan de Vlaamse geluidsnormen

C21

EDINGEN/HERNE – Granco moet zich houden aan de Vlaamse geluidsnormen

Img_4810
EDINGEN/HERNE – Granco moet zich houden aan de Vlaamse geluidsnormen - © Deschuyffeleer
 
Granco_ligging
EDINGEN/HERNE – Granco moet zich houden aan de Vlaamse geluidsnormen - © Deschuyffeleer
 
Img_4813
EDINGEN/HERNE – Granco moet zich houden aan de Vlaamse geluidsnormen - © Deschuyffeleer
 

Het lokaal bestuur Herne ontving van het stadsbestuur Edingen goed nieuws en meer bepaald van schepen voor leefomgeving Dominique Eggermont over het dossier van bakkerij Granco. Met 12 vestigingen in West-Europa is Continental Bakeries sinds 2015 ook de eigenaar van Granco. Die Europese bakkerijgroep is gespecialiseerd in de productie van koekjes, broodvervangers en toast. Granco is gelegen aan de Handelslaan in Lettelingen (Edingen) in de ambachtelijke en servicezone achter de doe-het-zelfzaak Hubo en op een boogscheut van de grens met de Groenstraat/Herne/Vlaanderen. Sinds enige tijd waren de buurtbewoners niet te spreken over de geluids- en geurhinder die het betrokken bedrijf veroorzaakt en dat tot over de grens met het Vlaams Gewest.

Vernieuwde milieuvergunning

Granco is na het OCMW en de ETA (Entreprise de Travail Adapté)  de derde grootste jobaanbieder in de entiteit Edingen. Met het oog op het bekomen van een nieuwe milieuvergunning vroeg het bedrijf  nu toestemming om zijn activiteiten voort te kunnen zetten. De aanvraag, die het voorwerp heeft uitgemaakt van een openbaar onderzoek dat liep in oktober/november 2022, had tot voorwerp de activiteiten in stand te kunnen houden evenals de uitbreiding en de administratieve regularisatie van de activiteiten die er worden uitgevoerd in het kader van de vergunning van 2004.

Al in 2019 werd door het bestuurscollege een eerste aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning geweigerd en dit op basis van klachten van omwonenden die geluids- en reukoverlast hadden gemeld en die na metingen door officiële instanties dan ook objectief werden vastgesteld.

Het schepencollege van Edingen heeft thans rekening gehouden met de opmerkingen van het Herns lokaal bestuur en van de buurtbewoners. De twijfels omtrent de objectiviteit van de geluidsstudie, het gebrek aan afdoende informatie alsook het ontbreken van een vergunningsprocedure voor de silo’s werden nu in het advies van het college doorgegeven aan de bevoegde technisch ambtenaar van het Waals gewest.

Vlaamse normen respecteren

Schepen Eggermont kon nu haar Hernse collega-schepen Kris Degroote – bevoegd voor onder meer milieu - melden dat het bedrijf naar de geluidshinder toe conform de nieuwe milieuwetgeving zou moeten handelen en zich zou dienen te houden aan de overeengekomen en geldende Vlaamse geluidsnormen die strikter zijn dan die geldig in het Waals gewest. Het gaat hier om de geluidsgrens van 40 dB(A) die wordt verlaagd tot 35 dB(A) gezien de waarde van het achtergrondgeluid.

Het Edings college formuleerde dan ook  - na het openbaar onderzoek – in die zin zijn advies in verband met de nieuwe milieuvergunning ten aanzien van het Waals Gewest. Het is nu de beslissing afwachten van de bevoegde diensten van het Waals gewest. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 11 mrt 2023

archief