HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’

C21

HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’

Laatste_week_van_d_erfzonde_kokejane__1_
HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’ - Marleen Godart en Yves Cornet - © Deschuyffeleer
 
Laatste_week_van_d_erfzonde_kokejane__2_
HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’ - Uit de krant van 2003 - © Deschuyffeleer
 
Laatste_week_van_d_erfzonde_kokejane__3_
HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’- © Deschuyffeleer
 
Laatste_week_van_d_erfzonde_kokejane__4_
HERNE/KOKEJANE – Van ‘In de Welkom’ naar ‘d’Erfzonde’ en nu naar ‘de Afspraak’ - Een cadeautje van de kerkgemeenschap van toen - © Deschuyffeleer
 

Volgend weekend zetten Yves Cornet (62) en Marleen Godart (59) een punt achter de uitbating van het welgekend eet- en praatcafé D’Erfzonde aan de rotonde in Kokejane. De komende dagen willen zij samen met hun kinderen (Jordi, Bram en Julie), hun partners en het personeel het beste beentje voorzetten om de levensloop van het 20-jarig bestaan van hun horecazaak te voorzien van een adequate slotscene.

Een geanimeerd weekend

Het cliënteel een laatste keer extra in de watten leggen is dan ook de focus en het doelwit. Op donderdag 30 en vrijdag 31 maart wordt het ‘laatste avondmaal’ geserveerd. Reserveren moet en wie geluk heeft kan nog een plaatsje bemachtigen. De allerlaatste kans om van het dienstbetoon van d’Erfzonde in zijn huidige vormgeving kunnen te genieten is dan zaterdag 1 april  en dat is geen aprilgrap. Dan wordt het vanaf 18u30 feesten, dansen, smullen en klinken geblazen. Voor meer dan één streepje muziek en het nodig animo zorgen dan onder meer d’Hopmaten en The Kicks. Die avond wordt ook de drankreserve van de hand gedaan aan de democratische prijs van 1 euro per consumptie en dat tot in de vroege uurtjes en zolang de voorraad strekt.

Of hiermee de locatie op Steenweg op Asse 40 in Kokejane verdwijnt uit het horeca-circuit en of Yves en Marleen er voor kiezen om verder als ‘gepensioneerden’ door het leven te gaan leest u hierna.

Zo begon het

Zowel Yves als Marleen hebben van jongs af de horecamicrobe in de genen. Zo werd Yves geboren in het toenmalig ouderlijk café ‘In de Welkom’, dat via Yves verder door het leven zal gaan als d’Erfzonde. En ook Marleen maakte van kindsbeen af kennis met het horecagebeuren. Toeval of niet was dat in het café van haar grootouders pal aan de overkant van ‘In de Welkom’. “Het is ook hierdoor dat gekozen werd voor de naam d’Erfzonde met vooral het accent op ERF en minder op ZONDE”, aldus Yves.

Twintig jaar lang hebben Yves en Marleen d’Erfzonde uitgebouwd tot een gezellig eet- en praatcafé waar het interieur overigens vrij regelmatig genoot van een opsmuk en een uitbouw. Aan de toog hadden de bezoekers veel kans onthaald te worden door Yves. In haar hoofdberoep was Marleen immers kleuterjuf. Eind december nam Marleen ook al afscheid van ‘haar’ kinderen en ‘haar’ collega’s van de gemeentelijke basisschool De Regenboog waar ze jarenlang voor de allerkleinsten de rol van tweede moeder vervulde. Toen Marleen ook hier de bladzijde omdraaide vertelde zij: “Naar de toekomst toe zal ik  een groot deel van de vrijgekomen tijd nog meer kunnen besteden aan onze 5 kleinkinderen en verder gewoon samen met partner Yves, familie en vrienden  genieten van ‘alle geneugten des levens’ die er nog aankomen”.

Nieuw leven in de brouwerij

Met de sluiting van d’Erfzonde verliest ook Kokejane tijdelijk een handelsmonument. Hier en daar gaan er stemmen op in de zin van ‘wat blijft er over van het ‘Kokejane Leeft’ van destijds?’. Niet alleen het berucht kermisgebeuren stierf vele jaren geleden een stille dood, ook de talrijke horecazaken met hoofdzakelijk cafés sloten één voor één de deuren. Zou het kunnen dat Eddy Peremans dan toch gelijk krijgt en dat het refrein van zijn Kokejoene: “In ons deurpken, Kokejoene; een kerk en huiz’n op een ra; langs zeiven of acht boenen en ien grute kassa” waarheid wordt?

Yves: “De beslissing om als zelfstandige uitbaters van ons eet-en praatcafé te stoppen is er niet zomaar gekomen. Al vele maanden hebben we ons samen kunnen voorbereiden op dat nieuw leven dat voor ons en voor vooral de lokale bevolking thans voor de deur staat”.

Van d’Erfzonde naar de Afspraak

‘De geschiedenis herhaalt zich’, wordt wel eens gezegd. Twintig jaar geleden werd het café ‘In de Welkom’ het eet- en praatcafé d’Erfzonde en binnen een paar weken wordt d’Erfzonde omgetoverd in feestplek de Afspraak. Hiermee zal dan ook in deze uithoek van het Pajottenland een oplossing geboden worden aan de grote vraag naar een locatie die zowel geschikt is voor familiale aangelegenheden als voor zakelijke of informatieve bijeenkomsten.

Marleen: “Ook voor ons zal ons dagelijks leven er heel anders uitzien en het zal allicht wat tijd kosten om die ommekeer volwaardig in te kleuren. Stoppen met werken doen we nog helemaal niet, integendeel. Ook voor ons ligt er thans een heel nieuw soort leven in het verschiet, vol ervaringen die gewoon wachten om te gebeuren”.

Op dit moment zijn de krijtlijnen van de feestplek de Afspraak al duidelijk uitgetekend en gaan de eerste dagen van april de verbouwingswerken van start. Over het wie, wat, waar, wanneer en hoe wordt u allen heel zeker via de nieuwssite www.editiepajot.com op de hoogte gehouden. “Alles komt goed en op tijd voor zij die kunnen wachten”!

Nadere informatie over d’Erfzonde: zie https://derfzonde.be/ 
Nadere informatie over de Afspraak : zie  https://de-afspraak.be/ 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief