HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt

C21

HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt

Jaarmarkt_herne_logo_-_jean-pol_demel
HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarkt
HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 
Jaarmarktcaf__
HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 
Senioren
HERNE maakt zich vastberaden op voor een spetterende en knallende 44ste editie van de jaarmarkt - © Deschuyffeleer
 

De organisatie van de 44ste Jaarmarkt Herne tijdens het pinksterweekend krijgt stilaan de eindmeet in zicht. Op de jaarmarkt zijn nagenoeg alle beschikbare plaatsen voorbehouden aan de marktkramers, de standwerkers, de exposanten en aan een ganse resem attracties toegekend. De  inschrijvingen van de deelnemers aan de prijskampen zitten in een eindfase en zowel het lokaal bestuur als het organiserend comité besteedden al de nodige aandacht aan alle veiligheidsaspecten. Als klap op de vuurpijl zal er ook, zoals gebruikelijk, gezorgd worden voor ‘goed weer’.....

Beter, groter en mooier

Ieder jaar wordt op pinkstermaandag tijdens de jaarmarkt het rustig dorp de plaats van afspraak van tienduizenden ‘levengenieters’. Herne-centrum is dan terzelfdertijd een super-markt, een kermis, een braderie, een foor, een handelsbeurs, een pretpark, een feestzaal, een expohall, een muziekfestival, een dierentuin, een paardenparade en een dierenkeuring. En dat alles is voor iedereen gratis toegankelijk. Aan dat lijstje mag gerust ook nog een jaarlijkse rendez-vous plaats voor familie-, vrienden- en buurtkringen en een ellenlang eet-en drankbuffet toegevoegd worden. Om 16u sluiten Bram en Lennert de jaarmarkt af. Zij geven afspraak voor een spetterend live optreden. 

Als de succeslijn van de jongste jaren wordt doorgetrokken zal ook deze jaarmarkteditie in alle opzichten de 43 vorige overtreffen. Dat is alvast de insteek van het jaarmarktcomité*.  

Een jaarmarkt uit de duizend

Naast het typisch marktgebeuren biedt de affiche van de jaarmarkt 2023 de bezoekers ook een imposante waaier randactiviteiten aan waarbij iedereen wel zijn gading kan vinden. De eigenlijke jaarmarkt in Herne-centrum die loopt van 8u tot 17u en is een aaneenschakeling van meer dan 500 standen en standjes langs beide straatkanten op een traject van om en bij de 3 km. Nagenoeg alles is er in aanbod: van de kleinste snuisterij tot het grootste landbouwtuig. En voor wie de portemonnee toch dicht wil houden: ‘kijken kost niets’.

Prijskampen

In de voormiddag zijn het vooral de prijskampen voor schapen en een nationale menwedstrijd voor trekpaarden die opvallen. Ook deze keer is er een keuring voorzien van trekpaarden gekweekt door Vlaams-Brabantse kwekers. Het uitgebreid gamma aan dierenbeauty’s op zich loont alvast de moeite bezocht te worden. En zoals steeds komen ook de nieuwste landbouwmachines met verschillende standhouders opnieuw uitgebreid aan bod.

Kinderparadijs

Jaarmarkt Herne is ook één groot kinderparadijs. Op de speelweide is er om 12u en om 13u30 voor groot en klein het poppentheater Ja-Ja met meespeel-kindershows, zang, spel, dans en komisch goochelen. Verder zijn er ook nog een hindernissenpiste, een luchtberg en multiply-springkastelen, een benji-trampoline, een paardenmolen, waterball en nog een resem andere speeltuigen.

Vanuit de lucht

Voor  wie het ganse gebeuren en de streek wil aanschouwen vanuit de lucht zijn er van 10 tot 18 u de helicoptervluchten die opstijgen en landen ter hoogte van carrosserie Deveseleer (Edingsesteenweg,16). Een gewone vlucht kost 50 euro per persoon en een VIP-vlucht 100 euro. Kaarten aankopen en informatie inwinnen kunnen op www.V2aviation.be (0475/349228). Kaarten zijn eveneens te koop bij Electro Service Timmermans (Heldenplein, 3a).

Grootse openluchthappening

Op de jaarmarkt ontvangt Herne telkens en opnieuw meer dan 20.000 – volgens sommigen zelfs meer dan 30.000 - bezoekers die allen naar het centrum stromen met voor ieder één of meerdere objectieven. Om aan de diversiteit van die objectieven te kunnen beantwoorden is het jaarmarktcomité dan ook permanent aan het sleutelen. Wat ooit en vooral een organisatie was die hoofdzakelijk geënt was op veeprijskampen deint almaar meer uit tot een grootse openluchthappening waarbij de veefokkerij terecht nog een belangrijke plaats inneemt maar mettertijd toch zijn koppositie is moeten gaan delen.

Veel meer dan alleen een ‘markt’

Vrijdag (26 mei) wordt de jaarmarkt 2023 in de grote tent om 16u op gang getrokken met een jaarmarktcafé. Dat jaarmarktcafé kwam er ter vervanging van het jaarlijks eetfestijn. Een beslissing die gezien het voorgaand succes de organisatoren geen windeieren heeft gelegd. Eventjes komen chillen in een gezellig kader na de laatste werkdag van de week …. het kan in de grote tent op de feestweide aan de Ninoofsesteenweg net buiten Herne-centrum.

Zaterdag (27 mei) legt het lokaal bestuur met zijn seniorennamiddag ‘Jeiren danst geirn’ de 60-plussers in de watten. Dan zijn het Lindsay en Bart Declercq die garant staan voor een geweldige namiddag. Sanseveria zorgt voor de muzikale begeleiding. Kaarten zijn nog te bemachtigen tot 19 mei op het gemeentehuis. De inkom is 10 euro, koffie en mattentaart inbegrepen. Ook de seniorennamiddag heeft plaats in de grote tent.

Zowel vrijdag als zaterdag kan men de wagen gratis achterlaten in de onmiddellijke buurt van de feesttent.

Het woord van voorzitter Jean-Pol Demel

“Het is intussen al 36 jaar geleden dat ik als voorzitter de bestuursfakkel van het jaarmarktcomité overnam van mijn vader Victor. In al die jaren heeft ook Jaarmarkt Herne een ganse evolutie meegemaakt. Het is dan ook aan het bestuur om telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan met telkens in het achterhoofd het jaarmarktweekend ‘beter’ te maken. Eén van de laatste aanpassingen die ons veel werk bespaart is de vervanging van het eetfestijn door het jaarmarktcafé en de digitalisering van de inschrijvingen voor zowel de deelnemers aan de prijskampen als voor de reservatie van de standen. Nieuwigheden aanbrengen, items afbouwen, het aanbod steeds meer diversifiëren en aanpassen aan de huidige verwachtingen is een opdracht waar we met ons allen het ganse jaar door zoet mee zijn. Dat wij ook vanuit het lokaal bestuur mogen rekenen op een full-medewerking is dan ook goed meegenomen. Samen met dat bestuur investeren we zwaar maar wij zijn er van overtuigd dat het resultaat dan ook EFFENAF mag gezien worden”.

*Jaarmarktcomité

De Jaarmarkt Herne 2023 is een co-organisatie van enerzijds het lokaal bestuur en anderzijds het Jaarmarktcomité met voorzitter Jean-Pol Demel, de bestuursleden Leopold Dierickx, José Deschuyteneer, Koen Biesemans en Johann Rosier en de leden Frank Vandenbroeck, Albert en Cecile Langhendries, Johnny Van Cotthem, Alain en Kathleen Nerinckx, Marc en Martine Somers, Patrick Somers, Yves en Gerda Carels, Lieven en Maud Vermaele, Stefaan Paduaert, Sara Rakuscek, Henk Carels en Koen Rosier.

Nadere info op https://www.jaarmarktherne.com en op deze facebookpagina   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jul 2024

archief