HERNE – Het ontwerp ‘RUP Bebouwde Ruimte’ komt in een eindfase

C21

HERNE – Het ontwerp ‘RUP Bebouwde Ruimte’ komt in een eindfase

Rup_juni_2023_ep
HERNE – Het ontwerp ‘RUP Bebouwde Ruimte’ komt in een eindfase - Foto ingezonden
 

Het lokaal bestuur Herne organiseerde in de Kring een infosessie rond het voorgenomen Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Bebouwde Ruimte’ waarvan het ontwerp in mei ter voorlopige vaststelling aan de gemeenteraad werd voorgelegd. Voor de definitieve vaststelling loopt thans tot en met 7 augustus een openbaar onderzoek. Het was inspraakbegeleider bij A+D Consult Ann Lambrechts die de nodige toelichting gaf. Burgemeester Kris Poelaert zorgde voor de inleiding.

In het kader van de opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Bebouwde Ruimte’ werd al begin 2022 een participatiemoment gehouden waarbij de inwoners zich konden informeren over de plannen van het lokaal bestuur. Aan de hand van toelichting en inzage van de plannen werden zij er doorheen de startnota en de procesnota geleid die mettertijd moeten leiden naar een definitief RUP.  Dat RUP is een belangrijke uitloper van het unaniem goedkeuren van de bouwpauze voor meergezinswoningen voor een periode van twee jaar tijdens de gemeenteraad van  januari 2021.

In zijn ontwerp ‘RUP Bebouwde Ruimte’ onderzocht het studiebureau D+A-Consult de thematiek over waar er in de toekomst in Herne nog gewoond en verder bebouwd kan worden en onder welke vorm. De studie vertrekt van de bestaande toestand en de bestemming ‘woongebied’ volgens het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse om te komen tot een basis voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling met de doorvertaling ervan in het definitief ‘RUP Bebouwde Ruimte’. In die studie werden telkens de adviezen aangeleverd door zowel het GECORO als het platform Omgeving zowel naar aanleiding van het project als bij het ontwerp mee verwerkt. In een laatste stap waarbij het RUP van ontwerp naar definitief zal gaan zullen ook de bevoegde adviesraden nogmaals hun bijdrage in de vorm van een adviesvorming geven.

Het RUP Bebouwde Ruimte heeft tot doel de ontwikkelingen in de bebouwde ruimte te Herne gerichter te kunnen sturen en zo in te zetten op kwalitatieve, aangename en leefbare dorpskernen. Hierbij is het de bedoeling dat er een duidelijk leesbare nederzettingsstructuur wordt gecreëerd waarbij er rekening wordt gehouden met de relatie tussen kernversterking en kwaliteitsvol verdichten. Simultaan dient er ook aandacht besteed te worden aan het creëren van meer groen en natuur, een beter aanbod van openbaar vervoer, aanleg van publiek domein als verbindend element, implementeren van gedeeld vervoer op maat van bewoners….

Hierbij worden duidelijke keuzes gemaakt met betrekking tot het al dan niet toelaten van meergezinswoningen op specifieke locaties, vastleggen van bouwlagen en het gabarit in functie van eventuele verdichting, zones die in aanmerking komen voor projectontwikkeling, zones waar de woondichtheid laag dient gehouden te worden om het huidig karakter te vrijwaren…

Het RUP Bebouwde Ruimte is een overlay-RUP waarbij de bestemmingen vanuit het gewestplan, de BPA’s en de reeds voorhanden zijnde RUP’s behouden blijven maar via dit nieuwe RUP verfijnd worden.  De visie voor de bebouwde ruimte zal uiteindelijk vertaald worden in een grafisch plan en voorschriften waaraan elke bouwvergunning en -aanvraag getoetst zal worden.

Met het RUP wil het lokaal bestuur de ontwikkelingen in de bebouwde ruimte gerichter sturen en zo inzetten op kwalitatieve, aangename en leefbare dorpskernen zonder het landelijke karakter van de gemeente uit het oog te verliezen. Het RUP heeft tot doel een duidelijk leesbare nederzettingsstructuur te creëren waarbij er rekening wordt gehouden met de relatie tussen kernversterking en kwaliteitsvol verdichten. Simultaan ging de aandacht onder meer naar het creëren van meer groen en natuur, een beter aanbod van openbaar vervoer, aanleg van publiek domein als verbindend element en het implementeren van gedeeld vervoer op maat van bewoners.

Het RUP Bebouwde Ruimte geeft thans duidelijkheid voor projecten die betrekking hebben op het bouwen van vooral meergezinswoningen/appartementen op locaties die liggen in een plangebied van 1 km als het gaat over Herne-centrum en de stationsomgeving en in een straal van 500 m als het gaat over de afbakening van de dorpskernen van Herfelingen en Sint-Pieters-Kapelle met daarbij ook nog een bijzondere aandacht voor de grenszone met de stad Edingen in de omgeving van het gehucht de Patriot.

Landelijke openruimtestructuur

Burgemeester Kris Poelaert: “Met dit RUP willen we de landelijkheid van onze gemeente bewaren.  Herne is een plattelandsgemeente en wil dat in de toekomst ook blijven.  Niettegenstaande dient er gezocht te worden naar een goed evenwicht waarbij meergezinswoningen/appartementen mogelijk zijn en die op hun beurt een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van onze dorpskernen.  Er bestaat thans een uitgewerkt beleidskader met visie over welke locaties geschikt zijn voor het bouwen van meergezinswoningen en aan welke bouwnormen deze meergezinswoningen moeten voldoen. Daarnaast is het RUP een draaiboek inzake verdichtingsprojecten en actuele beleidsthema’s zoals duurzaamheid, groen in de buurt, integraal waterbeleid en nieuwe woonvormen”.

De gewenste ruimtelijke ontwikkelingen die thans worden voorgehouden zijn:

  • Geen meergezinswoningen toelaten in mogelijk en effectief overstromingsgevoelig gebied
  • Vergroten van de woonkwaliteit binnen de diverse deelkernen door de aanwezige kwaliteiten optimaal te benutten en bijkomend in te zetten op groen publieke ruimte, aangename openbare ruimte en goede verkeersleefbaarheid
  • Voorzieningenniveau en bereikbaarheid als sturend element in toekomstige woonontwikkelingen
  • Bijkomende woonbehoefte zo ruimte-efficiënt mogelijk opvangen waarbij wordt ingezet op verdichting op goed gelegen locaties
  • Waardevolle en kwalitatieve open ruimte vrijwaren van bijkomende wooninvullingen
  • Optimaliseren van het ruimtegebruik binnen het bebouwd weefsel, zuinig omspringen met ruimte
  • Inzetten op kwaliteitsvolle verdichting en kernversterking
  • Kwaliteitskader neerzetten voor de meergezinswoningen: differentiatie binnen het bebouwd weefsel in functie van gewijzigde behoefte (gezinsverdunning, vergrijzing)
  • Inzetten op een kwalitatieve groene woonomgeving
  • Open ruimte tussen de woongebieden behouden en het leefbaar houden van de kleine kernen
  • Vrijwaren en versterken van de eigenheid van specifieke woonomgevingen. 

Eventuele bezwaren en/of opmerkingen kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek analoog of digitaal worden bezorgd aan de gemeentelijk commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO).

Dit kan via afgifte tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis op de dienst Omgeving of aangetekend per post gericht aan GECORO, Centrum 17  te 1540 Herne

Om het ontwerp RUP te komen raadplegen bij de dienst Omgeving of om bewaar of opmerkingen  tegen ontvangstbewijs te komen afgeven, dient er op voorhand een afspraak gemaakt te worden.

Het volledige dossier is te raadplegen via de gemeentelijke website op deze pagina

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Foto's ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief