Electrische deelwagen nu ook voor alle inwoners van Herne inzetbaar

C21

Electrische deelwagen nu ook voor alle inwoners van Herne inzetbaar

20240704_185414__kopie_
Nele en Peter(links) hebben zich al aangemeld voor de deelwagen.- Foto Marc Colpaert
 
Zoals reeds eerder gecommuniceerd wenst het lokaal bestuur Herne zijn eerste elektrische deelwagen (Nissan Leaf Connecta 40kWh batterij) open te stellen voor het grote publiek. Na een aantal verzoeken - een tiental mensen hadden interesse - van inwoners om autodelen ook in Herne te introduceren, wordt dit systeem nu werkelijkheid.  Vanaf 5 juli kunnen inwoners aan autodelen doen vanop de parking naast de Bibliotheek Petrus Naghel.
 
Op zaterdag 18 november ging een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen van Herne  een gloednieuwe elektrische auto bij de Group Duyck in Herfelingen, de Nissan Leaf ophalen. De wagen kostte 31.000 euro en heeft in de zomer een bereik van 300 km in de winter is dit slechts 250 km. Het is ook de bedoeling dat de gemeente deze wagens, naast zelf gebruik er van te maken, de wagen ook gebruiken in een platform voor autodelen.
Na meer dan 7 maanden is nu het moment aangebroken, dat zeg maar de gewone mens ook gebruik mag maken van deze wagen. Bevoegd schepen Kris Degroote gaf een korte uitleg over de werking van het autodeelsysteem en de inschrijvingsvoorwaarden voor burgers die willen deelnemen. Het voertuig zal een vaste standplaats hebben ter hoogte van het gemeentehuis van Herne, waar ook een laadpaal zal komen. Het is dan ook de bedoeling dat mensen die dicht in de buurt wonen van deze wagen gebruik kunnen maken, vooral dan na de kantooruren. Tevens zullen de mensen die naar de markt gaan ook van deze vijfzitter gebruik kunnen maken, want het busje waar ze vroeger gebruik van maakten is niet meer voor handen.
 
 Een deelwagen huren is heel simpel je maakt een account aan op Omniashare en download er een app. U boekt een periode in en als de wagen vrij is, rijden maar. De kostprijs is 27 cent per km en een vast bedrag van 4 euro per uur voor het gebruik van de deelwagen. Trouwens het is ook met uw gsm dat men de wagen kan starten. De bedoeling is vooral dat mensen de wagen gebruiken voor korte trajekten rond de kerktoren. "Volgens statistieken is het zo dat mensen die een deelwagen gebruiken minder veel gaan rijden en vaker de fiets nemen",  aldus schepen Kris Degroote. 
 
Peter en Nele uit Herne hebben zich al aangemeld om in de toekomst de wagen te gebruiken. Peter heeft bewust gekozen om zonder wagen door het leven te gaan, dus hij was dadelijk kandidaat toen hij het nieuws vernam van een deelwagen. "Je moet wat meer nadenken en plannen maar dat lukt heel goed", aldus Peter. De deelwagen staat aan het einde van de parking naast de bib van Herne. Voor  toekomstige gebruikers van de deelwagen, laat zeker de electriciteitspaal staan, die achter en naast de deelwagen staat.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief