MERCHTEM - Succesvolle samenwerking met landbouwers wordt voortgezet

C21

MERCHTEM - Succesvolle samenwerking met landbouwers wordt voortgezet

Steven_elpers_2012_p200
Steven Elpers (ep)

Schepen Steven Elpers: “Ruim 10 jaar geleden sloten landbouwers de eerste beheerovereenkomsten af met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Beheerovereenkomsten zijn contracten waarbij landbouwers gedurende 5 jaar extra inspanningen leveren ten voordele van milieu, natuur en landschap. In ruil voor de geleverde diensten ontvangen ze een jaarlijkse vergoeding van de VLM. Die vergoeding is afhankelijk van de toegepaste maatregel”.

“Het gamma aan maatregelen is erg divers. Zo bestaan er beheerpakketten voor de aanleg en het onderhoud van poelen en houtkanten, het bestrijden van erosie, het beschermen van bosranden en holle wegen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het beschermen van akker- en weidevogels enz. Sommige maatregelen vind je overal in Vlaanderen terug, andere kunnen enkel in bepaalde zones worden toegepast”.
“Ook in Merchtem hebben de landbouwers niet stilgezeten. Samen beheren ze in onze gemeente 1,42km kleine landschapselementen zoals hagen en houtkanten. Daarnaast legden ze bijna 1km grasstroken aan in het kader van erosiebestrijding of als buffer langs kwetsbare natuurelementen zoals bossen en waterlopen. Tenslotte wordt meer dan 3ha grasland op een natuurvriendelijke manier beheerd. Dit resultaat is te danken aan de goede samenwerking tussen de bedrijfsplanner van de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeente, Regionaal Landschap Groene Corridor vzw… en natuurlijk onze landbouwers”.
Voor meer informatie kan u terecht op de website van VLM www.vlm.be of bij de bedrijfsplanner: hylke.colpaert@vlm.be  of 0499/99 42 74.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2012
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief