MERCHTEM - Gouverneur schorst beslissing Merchtemse gemeenteraad over autorijscholen

C21

MERCHTEM - Gouverneur schorst beslissing Merchtemse gemeenteraad over autorijscholen

Rijschool

De Gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant heeft de beslissing van de Merchtemse gemeenteraad in verband met de verhuur van openbare ruimtes aan twee rijscholen, geschorst. Dit gebeurde naar aanleiding van de klacht die gemeente- en provincieraadslid Fons Heyvaert (CD&V-N-VA) begin mei indiende bij de hogere overheid.

De beslissing over de mogelijke verhuur van het terrein op De Drinkeling (Brussegem) en de parking achter het kerkhof te Merchtem stuitte tijdens de gemeenteraadszitting van april 2008 op nogal wat protest van de CD&V-N-VA-fractie. Fractieleider Fons Heyvaert hekelde de houding van de VLD-SP.a-Burger-Onafhankelijken- meerderheid in verband met de mogelijke verhuur van gemeentelijke eigendommen aan twee autorijscholen.
 
Door de goedkeuring op de gemeenteraad kregen twee autorijscholen uit de buurt bijna het exclusief recht om twee terreinen te gebruiken. Merchtemnaren die hun rijexamen voorbereiden via het systeem van ‘vrije begeleiding’ of zij die bij een andere rijschool zijn ingeschreven, konden door dit contract niet langer gebruik maken van deze ruimtes om hun autorijexamen voor te bereiden. Bovendien betaalden de 2 autorijscholen niet eens een vergoeding voor het gebruik.
 
De Gouverneur volgt nu Heyvaert in deze redenering en schorst de bovenvermelde raadsbeslissing omdat bovendien het principe van de “mededinging” niet is gerespecteerd door het Merchtemse gemeentebestuur. In zijn antwoord aan het gemeentebestuur stelt de Gouverneur bovendien dat de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel, niet werden nageleefd. Nergens uit het dossier blijkt bovendien dat het bestuur een procedure heeft gevoerd waarbij andere rijscholen zich kandidaat konden stellen. De aanklager (cfr. Heyvaert) stelt terecht dat de mededinging niet werd gerespecteerd waardoor de gelijkheid werd geschonden” aldus het schrijven van de Gouverneur aan Heyvaert.
 
Omdat de gemeenteraad zijn bevoegdheid heeft overschreden, schorst de Gouverneur deze beslissing. De gemeenteoverheid beschikt nu over een termijn van 100 dagen om ofwel het besluit in te trekken, ofwel om het besluit gemotiveerd te rechtvaardigen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jul 2008
Steven Walravens
Repro Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief