MERCHTEM - Geo’s striphelden "Rolfke en Rulfke" na 46 jaar van onder het stof gehaald

C21

MERCHTEM - Geo’s striphelden "Rolfke en Rulfke" na 46 jaar van onder het stof gehaald

Rolfke_ballon
 
Editiepajot_merchtem_cover_romeinse_tweeling_steven_walravens

In de jaren 60, vorige eeuw dus, tekende Geo (Georges De Buyser uit Brussegem-Merchtem), de geestelijke vader van Rolfke en Rulfke, een achttal stripverhalen die verschenen in PumPum, de jeugdbijlage van Het Laatste Nieuws. Door het plotse opdoeken van die jeugdbijlage kwam er in 1967 abrupt een einde aan de stripcarrière van Geo.

Door toedoen van een stripliefhebber uit Bredene werd zijn laatste verhaal “Een wonderlijk wagentje” bij Brabant Strip in 2000 als eerste volwaardig album uitgegeven. Zo kwam Geo opnieuw in de ban van het striptekenen en tekende hij het voetbalverhaal “Van mascotte naar de top”. Nadien volgde nog een verzamelalbum waarin vijf van de acht verhalen werden opgenomen. Eén van de verhalen die niet in dat verzamelalbum werden opgenomen was “De Romeinse Tweeling”. Nu 46 jaar later werd dit verhaal voor het eerst in albumuitgave uitgegeven door vzw ’t Mannekesblad. De uitgevers stonden erop dit verhaal te brengen maar legden zichzelf hiermee een ondankbare taak op de schouders. Er bestaan van die oude verhalen geen originele tekeningen meer, en dus waren zij aangewezen op scans uit de kranten van toen, hen bereidwillig geleverd door Het Liberaal Archief. Daarom kozen zij voor een fac simili-uitgave (dit is een nauwkeurige reproductie van het document) , en gedrukt op off white papier geeft dit de sfeer van oude vergeelde albums. Niettemin merkt men, dat het in 1962 getekende verhaal, naar een scenario van Carlos De Veene, nog steeds overeind staat. Het album is een prachtig verjaardagsgeschenk voor de tekenaar die dit jaar 70 wordt, en bewijst opnieuw dat er aan Geo wellicht een degelijk striptekenaar is verloren gegaan.
 
De strip “De Romeinse tweeling” wordt verkocht bij Standaard Boekhandel Merchtem en dagbladwinkel ‘t Schrijverken in Brussegem aan de prijs van 9,95 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief