MERCHTEM – Al zingend door het leven

MERCHTEM – Al zingend door het leven

Editiepajot_merchtem_viering_wilfried_asselman_foto_andre_junius
Pater Karel overhandigt de oorkomende van het bisdom aan Wilfried Asselman in bijzin van de voorzitter van het koor, Walter Teugels. - Foto André Junius.
 
Editiepajot_merchtem_viering_wilfried_asselman_foto_andre_junius__2_
Wilfried met zijn vrouwtje Annie. - Foto André Junius.
Editiepajot_merchtem_viering_wilfried_asselman_foto_andre_junius__1_
Het gouden Sint-Romboutskruis voor vijftig jaar zanger. - Foto André Junius.
Editiepajot_merchtem_viering_wilfried_asselman_foto_andre_junius__3_
De zangers van het Merchtems Parochiaal Mannenkoor. - Foto André Junius.
 

Vijftig jaar kunnen zingen als hobby, dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch slaagde Wilfried Asselman er in meer dan een halve eeuw te zingen in het parochiekoor van Merchtem.

Als zevenjarige knaap trad hij in 1946 toe tot wat in de volkmond heette: “De klein zangers”. In die tijd werd er niet alleen gezongen tijdens misvieringen maar hoorde ook nog het lof, ‘s namiddags, tot de opdrachten. Het Latijn was de voertaal in de kerk en dus blonken die knapen uit in het zingen van Gregoriaanse liederen. Tot zijn dertiende was Wilfried een guitige rakker die regelmatig allerlei streken uithaalde maar daarnaast ook devoot zijn taak als koorknaap vervulde.

Tijdens de periode 1952-1958 kwam er “baard in zijn keel” en lag ook de hele wereld open om ontdekt te worden. Wilfried nam gretig elke uitdaging aan en liet met zijn zang menig meisjeshart sneller slaan.

In 1958 zette hij een volgende stap als zanger en sloot hij aan bij het koor van de volwassen mannen. Tot op heden zingt Wilfried mee met het Merchtems Parochiaal Mannenkoor, het MPM. In november 2008 was zijn viering als “gouden zanger” gepland. Gezondheidsproblemen beslisten er echter anders over. Geen nood, na de winter komt de lente.

Zo werden vorige zaterdag de leden van het MPM en hun partner door Wilfried en zijn familie uitgenodigd op een gezellig, muzikaal samenzijn met kaas en wijn. Dit om vijftig jaar kerkzanger te vieren. De zangers zelf brachten die avond een hommage aan Wilfried met een schaar van gelegenheidsliederen en een voorstelling over die voorbije 50 jaar. Het werd een onvergetelijke avond.

Vandaag, zondag 26 april, volgde dan het officiële gedeelte. Op het einde van de zondagse misviering nodigde pater Karel de jubilaris uit om een oorkonde van het bisdom en de gouden medaille van Sint-Rombouts in ontvangst te nemen. Het publiek in de kerk dankte Wilfried voor zijn jarenlange inzet met een oorverdovend applaus, terwijl de zangers hem verrasten met het lied “Hoezee, hij leve lang”. Wilfried schitterde haast zoveel als zijn gouden medaille en betaalde nadien nog een pintje aan elke zanger. Een waardige afsluiter van een hoogdag.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2009
André Junius
André Junius
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief