MERCHTEM - Landbouwbedrijf L.V. Vanderstraeten wint wedstrijd RLGC vzw

MERCHTEM - Landbouwbedrijf L.V. Vanderstraeten wint wedstrijd RLGC vzw

Editiepajot_merchtem_varia__prov
J.P.Olbrechts, voorzitter RLGC, wenst Bart Vanderstraeten proficiat voor zijn project dat de prijs won. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_merchtem_varia_prov
Vlnr: Marijke D'Hertefelt, vriendin van Bart, voorzitter J.P.Olbrechts en vader Leo Vanderstraeten. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_merchtem_varia__prov
Gedeputeerde J.P. Olbrechts zwoegt om een boom(pje) te planten. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot__merchtem__varia__prov
't Koeweidehof. - Foto Roger Mortelmans.
 

Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) vzw voert in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant acties uit rond natuur en landschap, in samenwerking met lokale overheden en verenigingen. RLGC, dat zich uitstrekt over de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel en Zemst, werkt aan projecten op het snijvlak van natuurbehoud en natuurontwikkeling, landschapszorg, natuureducatie en natuurrecreatie.

Vorig jaar lanceerde de vzw een erfbeplantingproject met wedstrijd. Landbouwers uit het werkingsgebied mochten zelf een eenvoudig voorstel indienen voor beplanting van hun erf en aangrenzende percelen. Hiermee wilde men de landbouwers warm maken voor erfbeplanting en hen duidelijk maken dat er zowel voor het ontwerp als de uitvoering beroep op RLGC vzw kon gedaan worden. De promotie van de wedstrijd gebeurde in samenwerking met de gemeenten en lokale landbouworganisaties.

Een belangrijk criterium bij de beoordeling was de mate waarin aandacht werd besteed aan de landschappelijke integratie van de bedrijfsgebouwen, om op die manier de kwaliteit van het landschap te verhogen. Door landbouwbedrijven in een passend groen kleedje te steken, vormen zij een harmonisch geheel met de omgeving.

Het landbouwbedrijf van de familie Vanderstraeten uit Merchtem kwam als winnaar uit de bus.

In de loop van dit jaar wordt het ontwerp volledig gratis uitgevoerd door RLGC vzw. Er zullen hagen en houtkanten gezet worden evenals een hoogstamboomgaard en een poel aangelegd worden.

Bart Vanderstraeten, vierde generatie landbouwers, die het bedrijf samen met zijn vader runt, heeft de jongste jaren al veel inspanningen gedaan. Het is voor hem ook heel belangrijk dat hij zijn landbouwactiviteiten in een aangenaam, groen kader kan uitvoeren.

De boerderij houdt zich bezig met het fokken van vee, heeft een 240-tal runderen, doet aan akkerbouw en grondwitloof.

Gedeputeerde voor leefmilieu Jean-Pol Olbrechts, tevens voorzitter van RLGC vzw, vindt het heel belangrijk dat de natuur zich goed kan ontwikkelen en weer tot zijn recht komen. Hij mocht dan ook het startschot tot uitvoering van het winnende project geven en het eerste boompje planten.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 30 sep 2020
Sam Herremans | 28 sep 2020
Sam Herremans | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 06 sep 2020

archief