Twee Vlaams-Brabanders maken zich op voor het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2023

C21

Twee Vlaams-Brabanders maken zich op voor het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2023

Scherm__afbeelding_2023-09-15_om_17
 

 Op zondag 1 oktober vindt in het centrum van Brasschaat de 12de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Maar liefst 21 draaiorgelspelers, waarvan twee Vlaams-Brabanders, doen een gooi naar de nationale titel. 

 

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker. De prestaties van de deelnemers in competitie worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek. De toegang tot dit muzikale evenement is gratis. 

 

Twee deelnemers uit Vlaams-Brabant

 

Jean-Pierre Draps uit Wolvertem brengt ‘De Nachtegaal’ mee, een Verbeek-draaiorgel met 36 toetsen. Séraphin Weiss uit Betekom is een te duchten deelnemer. Zijn naam prijkt reeds tweemaal op de wisselbeker, want hij won zowel in 2006 als in 2008 het Belgisch kampioenschap. Dit jaar treedt Séraphin aan met een 33-toets draaiorgel uit 1885 van de hand van de Berlijnse orgelbouwer Frati.

 

Drie draaiorgels buiten competitie

 

“Het belooft een hele mooie editie te worden met draaiorgels in alle maten, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. Het publiek zal getrakteerd worden op zowel traditionele als moderne muziek”, legt MechaMusica-voorzitter Johnny Claes uit. “Naast de 21 draaiorgelspelers die aan het B.K. deelnemen zullen er ook drie draaiorgels buiten competitie worden opgesteld. Gino Mutsters brengt een Decap 105 Extra Special mee. Jeffrey Verbeeck presenteert een 52-Verbeeck ‚Äč en Brasschatenaar Roger Mostmans, achterkleinzoon van Aloïs Decap, de oprichter van Decap-orgels, zal een indrukwekkend kermisorgel opstellen.”

 

De organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2023 is in handen van het gemeentebestuur van Brasschaat, Cultuurcentrum Brasschaat en vzw MechaMusica. MechaMusica verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

 

www.draaiorgel.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief