Verwijderen graven Sint-Pieterskerk MAZENZELE heeft weinig met archeologie te maken

C21

Verwijderen graven Sint-Pieterskerk MAZENZELE heeft weinig met archeologie te maken

Editeipajot_opwijk_mazenzele_graven_foto_ingezonden
(ingezonden foto's)
 

Woensdagavond werd Heemkring Opwijk-Mazenzele door verschillende sympathisanten op de hoogte gebracht dat tijdens het uitvoeren van werken om een citerne te plaatsen in de nabijheid van de beschermde Sint-Pieterskerk diverse geraamten werden gevonden.

Een aantal ervan waren zeer goed bewaard, volgens de betrokkenen. In die mate dat bijvoorbeeld een haarkam, een pijp en de knopen van een kledingstuk nog zeer goed herkenbaar waren.
De meeste mensen drukten overigens hun verwondering uit over het feit dat de geraamtes onbewaakt en niet aan het oog onttrokken ter plaatse bleven.
Vanuit haar interesse wou ook de Heemkring Opwijk-Mazenzele ter plaatse een kijkje gaan nemen. De toestanden die ze daar kon waarnemen, hadden echter weinig met archeologie te maken. Ook de respectloze manier waarmee met de menselijke resten werd omgesprongen waren een doorn in het oog.
“Toen wij om 8.45 uur met enkele mensen ter plaatse kwamen, waren alle geraamtes reeds verwijderd en was men aan het werk met een soort van bobcat. In een kleine kuil waren enkele ‘archeologen’ bezig met het inzamelen van de vondsten. Dat gebeurde allesbehalve professioneel. Schedels werden doorboord, een kuitbeen werd opzij gelegd, een dijbeen bleef onopgemerkt bij de weggeschopte aarde liggen, sporen in het profiel werden uitgediept,… Niets werd opgemeten of opgetekend…”
“Het is bijzonder jammer dat nog maar eens belangrijke historische sporen verdwijnen zonder dat de informatie daarover professioneel verzameld wordt. Dat er een archeologisch studiebureau aan het werk was, was op het terrein alvast niet te zien. Met archeologie had het respectloos weggraven van deze menselijke resten niets te maken. Wij hopen dan ook dat de verantwoordelijke overheden gepast optreden”, besluit de Heemkring.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief