Repair Café OPWIJK helpt je kapotte spullen herstellen

C21

Repair Café OPWIJK helpt je kapotte spullen herstellen

Editiepajot_logo_gemeente_opwijk

Op dinsdag 3 december organiseert denk en doe-platform Opwijk 2040 het eerste van een reeks Repair Cafés. De eerste editie focust op elektro. Met de repair cafés wil Opwijk 2040 repareerkennis doorgeven en de afvalberg helpen verkleinen.

 

"We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer bruikbaar zijn," zegt Tom Bosman van Opwijk 2040. Daarom startte de Nederlandse Marianne Postma in 2009 een eerste Repair Café in Amsterdam. Het was meteen een groot succes. De Repair Cafés vormen intussen een wereldwijde beweging met activiteten in 18 landen, die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Nu is er dus ook een Repair Café in Opwijk. 

 

Zelf aan de slag met de repareerreflex

Het Repair Café is meer dan kapotte spullen afzetten en laten herstellen. Bosman: "Wij zorgen voor herstelmateriaal. Bedoeling is dat bezoekers proberen om samen met onze deskundige vrijwilligers hun kapotte spullen te repareren. Op die manier wordt waardevolle repareerkennis doorgegeven." De mogelijkheid om hun oude product te herstellen, is voor veel mensen geen logische reflex meer. "Vaak weten we ook niet meer hoe dat moet, want kennis op vlak van herstel en reparatie verdwijnt zienderogen." 

 

"Bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk."

 

Door repareren te promoten draagt Repair Café Opwijk bij aan het verkleinen van de afvalberg. "Spullen die we van de afvalberg redden hoeven niet weggegooid te worden, wat de grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken beperkt. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk." 

 

Leuk sociaal gebeuren

Het Repair Café heeft ook een sociale kant, zegt Tom Bosman: "Mensen komen op een andere manier met elkaar in contact. Als je samen een cd-speler of een haagschaar hebt gerepareerd, heb je samen een overwinning geboekt en dat schept een band." 

 

Repair Café Opwijk zal op regelmatige basis repareersessies organiseren. De eerste, op dinsdag 3 december, focust op elektro. Iedereen is welkom van 18u tot 21u in het lokaal van De Werkbank, Neerveldstraat 224 in Opwijk. En wie niets heeft om te repareren kan er een kop koffie drinken of een handje toesteken. Het volgende Repair Café Opwijk staat gepland op 11 februari en is gericht op elektro en computers.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2019
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief