OPWIJK - Brabantse basisschool eerste Vlaamse school gebouwd met duurzame hennepblokken

C21

OPWIJK - Brabantse basisschool eerste Vlaamse school gebouwd met duurzame hennepblokken

Image001

De Leertrommel in Opwijk kiest als eerste Vlaamse school voor een milieubewuste renovatie met hen- nepblokken. Een primeur in het Vlaamse onderwijs.

 

Bij de renovatie van basisschool De Leertrommel in Opwijk werd het welzijn en het leervermo- gen van kinderen vooropgesteld. Om duffe klaslokalen te vermijden waar de concentratie ver zoek is, werd gekozen voor een renovatie met kalkhennep van het Belgische IsoHemp – een bouwmateriaal dat een negatieve CO2-voetafdruk heeft.

 

Architectenbureau Ark architecten koos voor een groene renovatie met hennepblokken van Iso- Hemp omwille van hun uitstekende isolerende waarden op vlak van temperatuur en geluid, hun unieke vochtregulerende eigenschappen én de brandveiligheid. Deze voordelen zorgen samen voor een gezond binnenklimaat in de klaslokalen met een constante temperatuur het hele jaar door, zonder geluidsoverlast van de andere klassen.

 

Voor de renovatie werd gekozen om de buitengevel te bewaren en langs de binnenkant hen- nepblokken van 30 cm te plaatsen. Ze worden nadien met een natuurlijk materiaal bepleisterd, maar hebben verder geen ander isolatiemateriaal nodig. Zo krijg je een homogene constructie van hennep die zowel de muur als de isolatie vormt.

 

Kalkhennep – een 100% natuurlijk mengsel van hennep, kalk en water – wordt al eeuwenlang gebruikt, maar deed ongeveer 10 jaar geleden zijn herintrede toen het Belgische bedrijf Iso- Hemp het materiaal als eerste op grote schaal begon te produceren in de vorm van hennep- blokken. Naast de uitstekende isolerende prestaties, zijn hennepblokken een uiterst duurzaam bouwmateriaal met een negatieve CO2-voetafdruk. Zo haalt een eengezinswoning gebouwd met hennep gemiddeld 5 ton CO2 uit de lucht, het equivalent van een autorit rond de wereld. Een unicum in de anders erg vervuilende bouwsector.

 

Omdat huizen gebouwd of gerenoveerd met hennep zo’n goede thermische isolatie bieden, hebben ze ook een erg gunstig effect op de energiefactuur. Zo blijkt uit studies dat je hiermee je energiefactuur tot wel 70% kan doen dalen.

 

Ian Leonard van Ark architecten gelooft dan ook sterk in het gebruik van bio-sourced bouwma- teriaal zoals kalkhennep bij de bouw en renovatie van onderwijsinstellingen:

“We zijn op een punt aangekomen dat we niet meer kunnen bouwen en renoveren zoals vroeger. Kiezen voor natuurlijk materiaal zoals hennep is kiezen voor de gezondheid van onze kinderen én van ons milieu. Een evidente keuze als je het ons vraagt en één die in de toekomst eerder de norm zal worden in plaats van de uitzondering.”

 

Directrice Katleen van Lemmens kijkt alvast uit naar de heropening van de school volgend schooljaar:

 

“Onze prioriteit lag bij het creëren van goed geventileerde klaslokalen waar onze leerlingen zich het hele jaar comfortabel kunnen concentreren in een gezonde omgeving. Een renovatie met hennepblokken is hiervoor de geschikte oplossing, want de hennep zorgt voor een ademend gebouw dat de temperatuur en vochtigheid op natuurlijke wijze op peil houdt. We kijken er met z’n allen naar uit om dit comfort volgend jaar te kunnen ervaren!”

 

Xavier Belis, sales director bij IsoHemp en verantwoordelijke van het project, ziet een groene beweging op gang komen voor de renovatie en bouw van publieke gebouwen:

“Uiteraard is het niet enkel belangrijk om thuis een gezond binnenklimaat te creëren. Ook

    

publieke plekken waar we vele uren van ons leven slijten – met scholen als voorbeeld bij uit- stek – kunnen enorm veel voordeel halen uit de verschillende kwaliteiten die hennepblokken te bieden hebben. Ze zijn dan ook de logische keuze voor alle publieke projecten waar het welzijn van de gebruikers en het welzijn van ons milieu op de eerste plaats worden gezet.”

 

Over IsoHemp

IsoHemp is een Belgisch groeibedrijf opgericht in 2012 en is een pionier op vlak van de pro- ductie van hennepblokken voor de bouwsector. Dit duurzaam en bio-based bouwmateriaal – vervaardigd uit hennep, kalk en water – kan gebruikt worden voor zowel nieuwbouw- als reno- vatieprojecten.

 

De hennepblokken zijn een duurzaam alternatief voor de vele vervuilende bouwmaterialen op de markt – een hennephuis slaat gemiddeld 5 ton CO2 (rit rond de wereld met de auto) op. De hennepblokken zorgen bovendien voor een ongezien wooncomfort met natuurlijke vocht- en temperatuurregeling en akoestische demping. Dankzij hun uitstekende energetische prestaties kan de energiefactuur met tot wel 70% verlaagd worden.

 

IsoHemp werd opgericht door drie pas afgestudeerden, Olivier Beghin, Jean-Baptiste de Mahieu en Anthony de Mot, die hun master thesis wilden omzetten in de praktijk. Op amper tien jaar tijd zijn ze gegroeid van ambachtelijk werk in een garage naar de productie van 5 miljoen blok- ken per jaar met 35 werknemers. IsoHemp is zo een voortrekker op de weg richting een koolst- ofvrije bouwsector.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief