TERNAT - Ruime belangstelling voor eerste wijnproefavond Wereldwinkel

C21

TERNAT - Ruime belangstelling voor eerste wijnproefavond Wereldwinkel

Wijnavond_wereldwinkel_ternat__foto_guido_van_cauwelaert
 

Er was heel wat volk op de eerste wijnproefavond van de Wereldwinkel die vrijdag in CC De Ploter werd georganiseerd. Wijnkenner André Goyens (van de Wereldwinkel van Landen) liet de aanwezigen 6 Oxfam Fair Trade wijnen proeven. De meeste wijnen van de Wereldwinkel komen uit coöperatieven uit Chili. Onlangs kwam daar ook wijn uit Zuid-Afrika bij.

Pinotage
 
Oxfam-Wereldwinkels importeert twee biologische wijnen van de producentengroep 'Stellar Organics': een Pinotage en een Bio Shiraz Nelson. Stellar Organics ligt in een niet zo gekende wijnregio zo'n 275 km ten noorden van Kaapstad. De hitte en de droogte zorgen er in de zomer voor heel wat uitdagingen.
Toch is Stellar Winery het eerste Zuid-Afrikaanse wijngoed dat biologische wijnen produceerde. Mét fairtradecertificaat.
Stellar Organics was ook het eerste Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf dat z'n werknemers - veelal kleurlingen - in het kapitaal van het bedrijf laat participeren. Een kwart van de aandelen is overgedragen aan de werknemers van het bedrijf, een cijfer dat in de toekomst nog moet groeien.
Met de premie voor eerlijke handel starten de werknemers allerlei projecten op, zoals de aankoop van een boerderij om in eigen beheer druiven te kweken. Er zijn voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg.
 
De bio pinotage van Stellar die vrijdag kon worden geproefd werd - ook door kenners - bijzonder gesmaakt, als een heel zachte pinotage. De Pinotage is een blauwe druivensoort die in 1925 ontstaan is door de pinot noir en de cinsault (hermitage) te kruisen.
 
Ook de Chileense wijnen, de rode Otono (Carmenère & Cabernet Sauvignon), de rode Gran Roble (Cabernet Sauvignon), de witte Lautaro en Gran Roble, allebei Sauvignon Blancs en de witte Otono, een Chardonnay, werden algemeen goed onthaald.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2008
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 24 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022

archief