Heraanleg station TERNAT – CD&V pleit voor goede communicatie tijdens werken en meer parkeerplaatsen

C21

Heraanleg station TERNAT – CD&V pleit voor goede communicatie tijdens werken en meer parkeerplaatsen

Gunter_desmet_p200
Gunter Desmet. - Foto © ep

Gunter Desmet: “Al jaren pleit CD&V voor de heraanleg van de stationsomgeving van Ternat. Deze heraanleg is eindelijk in zicht. CD&V heeft de plannen grondig bekeken en heeft gemengde gevoelens.

Positief is dat het stationsplein een volwaardig plein wordt en dat er een fietspad komt tussen de Borredam en het station. Er blijven echter nog knelpunten die CD&V wenst opgelost te zien.
Parking noord: een gemiste kans
De heraanleg van de stationsomgeving gebeurt in vijf fasen. De belangrijkste fase, die eigenlijk vóór alle andere had moeten komen, ontbreekt echter in de planning. Er is al jaren sprake van om een nieuwe parking aan te leggen aan de andere kant van de spoorweg, goed voor 350 plaatsen, en de voetgangerstunnel tot daar door te trekken. Volgens ons had deze “parking noord” eerst aangelegd moeten worden, zodat er een alternatief voor de pendelaars is tijdens de werken. Mits een beetje vooruitziendheid had het LVB-bestuur deze nieuwe parking tijdig kunnen aanleggen.
Graag een goede communicatie tijdens de werken
We hopen op een goede communicatie naar de middenstand, de bewoners en de pendelaars tijdens de werken. In het lastenboek voor de werken is voorzien dat de eigenaars bij tijdelijke onbereikbaarheid van garages en toegangen 24 uur op voorhand verwittigd zullen worden. Dat is onaanvaardbaar kort. Je moet maar eens een dag niet in de brievenbus kijken of op reis zijn, en je kan met je auto niet meer uit je garage!
Het lastenboek staat verder tijdelijke onderbrekingen van het verkeer in beide richtingen tegelijk toe. Dat is de aannemers de pap in de mond geven: doe maar, sluit in uw eigen gemak de rijweg gerust in beide richting tegelijk af… CD&V pleit ervoor dat er minstens verkeer in één richting mogelijk blijft. Andere steden en gemeenten kunnen dat, dus moet dat ook in Ternat mogelijk zijn.
Graag een veiliger fietspad
Daarnaast hebben we ook fundamentele vragen bij het ontwerp zelf. Dát er een nieuw fietspad komt tussen het centrum van Ternat en het station, juichen wij toe. Maar het geplande fietspad is onveilig. Het fietspad is niet afgescheiden van het autoverkeer en kruist 6 keer het autoverkeer voor parkeren. CD&V pleit ervoor om gebruik te maken van de beschikbare ruimte en het fietspad volledig te scheiden van het verkeer.
Graag meer fietsstallingen
Het aantal fietsstallingen wordt verminderd van zowat 180 naar 100. Wij vinden dit geen goed idee en pleiten dan ook voor minstens het behoud van het huidig aantal stallingen. Ook het toezicht op deze stallingen moet verscherpt worden om vandalisme en diefstal te voorkomen.
Meer parking voor pendelaars nodig
Het aantal parkeerplaatsen voor pendelaars neemt eveneens af. Volgens een studie voor het gemeentelijk mobiliteitsplan van juli 2004 zijn er nu 85 plaatsen aan parking west (met frituur André), 126 plaatsen op parking oost (tussen de huizen op de Statiestraat en de spoorweg) en 13 plaatsen voor langparkeren tussen de Assesteenweg en het station. In het totaal geeft dat 224 reglementaire parkeerplaatsen.
Na de heraanleg blijven er voor langparkeren slechts 164 plaatsen over, enkel op parking oost, dat zijn er zestig minder. Daarnaast verdwijnen er in het nieuwe ontwerp nog eens veertig onregelmatige plaatsen, maar waar nu effectief auto’s geparkeerd staan. In totaal komen we op maar liefst honderd parkeerplaatsen voor pendelaars minder, terwijl er nu al een tekort is!
Controle op blauwe zone nodig
Voor kortparkeren komen er wel tien plaatsen bij. Volgens dezelfde gemeentelijke studie zijn er op dit moment 22 plaatsen op het driehoekig pleintje voor het station en 18 plaatsen voor kortparkeren tussen de Assesteenweg en het station. Samen geeft dat 40 plaatsen in de blauwe zone. Na de heraanleg komen er 32 plaatsen voor kortparkeren op parking west (met frituur André) en blijven de huidige 18 plaatsen tussen de Assesteenweg en het station behouden.
Zaak is echter dat de gemeente nu eindelijk de blauwe zone gaat controleren en afdwingen, zodat deze plaatsen niet langer door langparkeerders bezet worden.
Andere toegang tot de parkeerplaatsen
Om de pleinbeleving en de veiligheid te vergroten pleiten wij er tenslotte voor om de ingang naar de parking oost te verplaatsen van achter het station naar een ingang via de Statiestraat.
Wij zijn ervan overtuigd dat met deze wijzigingen de heraanleg van het stationsplein tot meer tevredenheid en veiligheid zal bijdragen”, besluit Gunter Desmet.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 sep 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 20 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 18 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 16 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 09 aug 2024

archief