CD&V wil goedkope groene leningen ook voor TERNATse inwoners

C21

CD&V wil goedkope groene leningen ook voor TERNATse inwoners

Roland_de_feyter_p200
Roland De Feyter (ep)
Geert_de_feyter_p200
Geert De Feyter (ep)
 

CD&V Ternat vraagde de gemeenteraad in te stappen in het Pajots project om goedkope groene leningen te voorzien voor energiebesparende maatregelen. LVB wilde hier niet in volgen. Daardoor kunnen de Ternatse inwoners geen gebruik maken van de goedkope groene leningen aan 0,5% rente voor energiebesparende maatregelen.

Na een parlementaire vraag verscheen vorige maand nog volop in de pers dat tegen eind 2011, 9 op 10 gemeenten goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen aanbieden aan hun inwoners. Mensen die bijvoorbeeld een brander vervangen kunnen daarvoor lenen aan 2%. Door de intrestaftrek van de federale overheid komt dit op 0,5% rente. Maar niet in Ternat door kortzichtig beleid van LVB.
Op de laatste gemeenteraad stelde CD&V voor om deel te nemen aan het FRGE-project dat in maart in het Pajottenland is van start gegaan. Het FRGE is het federale fonds dat de goedkope leningen aanbied via de gemeenten. Wij waren verbaasd de reactie van LVB. Zij wilden hier niet op in te gaan.
Roland De Feyter: “Één van hun argumenten was dat de Pajotse gemeenten Ternat niet zouden toelaten om mee te doen. Toch wel een heel vreemd argument, want die Pajotse gemeenten hebben in februari en maart 2010 net wel gevraagd aan Ternat om mee te doen (zie verslagen Woonwinkel op onze site). Wie liegt er dan? “
Voorzitter Geert De Feyter: “Een ander argument was dat er maar 200 leningen voorhanden zijn bij het Pajotse project. Ook dit is onzin, er is in het eerste jaar een kredietlijn van 2.000.000 euro met een maximaal te lenen bedrag van 10.000euro per woning. Maar het gemiddeld ontleende bedrag is ongeveer 7.500 euro. Dat maakt dat er ongeveer 267 leningen voorhanden zijn. Maar die kredietlijn kan makkelijk verhoogd worden. Zo is een gelijkaardig project in het Mechelse (Igemo) gestart met 4 gemeenten en zijn er jaar na jaar zijn er gemeenten bijgekomen en is de kredietlijn verhoogd tot 5 miljoen Euro nu. Dus de deelnemende gemeenten hadden steeds evenveel leningen ter hunner beschikking en dat zou ook zo zijn gebeurd in Pajottenland.”
CD&V vindt het een schande dat de inwoners van Lennik, Asse, Dilbeek, … wel kunnen lenen aan een lage interestvoet en dat de Ternatse inwoner door het lakse beleid van de LVB hiervan verstoken blijft. Wij vinden dit echt niet te begrijpen, zeker niet nu alle overheden zwaar inzetten op energiebesparing.
LVB wil zelf een project opstarten met de Tarl-gemeenten (Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke). Die staan nu nog nergens is dit dossier. Eer dit dossier dan rond zou zijn, zijn we 2013. Intussen hebben de Ternatse inwoners dan niet kunnen genieten van de federale intrestbonificatie van 1,5% die eind 2011 stopt. Echt wraakroepend zeker gezien we gevraagd zijn bij de opstart en nog kunnen aansluiten in een bestaand project.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 25 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 22 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 19 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024

archief