Lokaal Opvang Initiatief van TERNAT opendeurde

C21

Lokaal Opvang Initiatief van TERNAT opendeurde

Editiepajot_ternat_lokaal_opvang_initiatief_foto_if
Het LOI van Ternat (IF)

In het kader van de Wereldvluchtelingendag van 20 juni organiseerden de provincie Vlaams-Brabant en verschillende OCMW's op 18, 19 en 20 juni opendeurdagen in de lokale opvanginitiatieven.

Mensen die in België asiel hebben aangevraagd, worden vaak in afwachting van een antwoord op hun asielaanvraag opgevangen in lokale opvanginitiatieven (LOI's). Dit zijn woonhuizen die eigendom zijn van of gehuurd worden door een OCMW.
"De bewoners van een opvanghuis en de buurtbewoners hebben vrij weinig contact met elkaar. De asielzoekers zijn meestal nog niet lang in ons land en beheersen de taal nog onvoldoende. Hun buren weten weinig over de achtergrond van deze mensen, over de redenen van hun vlucht en over de ingewikkelde asielwetgeving. Bovendien leven er heel wat vooroordelen over vluchtelingen en asielzoekers in de media en in de samenleving", zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen.
De bedoeling van deze Open LOI-dag is dat mensen elkaar leren kennen op een positieve manier. Dit gebeurt door omwonenden van een LOI uit te nodigen om samen met de bewoners iets te eten, de bezoekers met de vluchtelingenthematiek te laten kennismaken via een documentaire of een film, uitgekozen door de LOI-bewoners en informatie over asiel in België te geven.
In het LOI van Ternat, gelegen in de voormalige rijkswachtkazerne op de Assesteenweg, verblijven momenteel 10 asielzoekers. De bewoners trakteerden de bezoekers afgelopen zaterdag op heerlijke specialiteiten uit hun thuisland, gecombineerd met een fris glaasje gembersap, bissap of palmwijn. Er was geen massale opkomst, maar het OCMW, de bewoners en de bezoekers vonden het initiatief zeker de moeite waard.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2011
Gerrit Achterland
IF
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024

archief