TERNAT – OCMW beschikt nu over een doorgangswoning

C21

TERNAT – OCMW beschikt nu over een doorgangswoning

Editiepajot_ternat_doorgangswoning_foto_guido_van_cauwelaert
Maatschappelijk werkster An Boeykens en burgemeester Ronald Parys. - Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Editiepajot_ternat_doorgangswoning_foto_guido_van_cauwelaert__1_
Voorzitter Marc Faes toont één van de leefkamers van een doorgangsappartement. - Foto © Guido Van Cauwelaert
 
Editiepajot_ternat_doorgangswoning_foto_guido_van_cauwelaert__2_
De medewerkers van het OCMW met hun geschenkmand van de Wereldwinkel. - Foto © Guido Van Cauwelaert
 

De doorgangswoning van het OCMW, die is gelegen naast de Wereldwinkel in het Kapelleveld in Sint-Katherina-Lombeek, bestaat uit drie bemeubelde appartementen. Ze zijn bedoeld om er mensen met acute woonproblemen tijdelijk onder te brengen.

"Daarmee bedoelen we mensen die hun huisvesting verloren zijn of dreigen te verliezen omwille van brand, uithuiszetting, relatiebreuk, onbewoonbaarverklaring van hun woning en dakloosheid", zegt OCMW-voorzitter Marc Faes.
"Al die mensen komen aankloppen bij het OCMW, elk met hun verhaal en met de hoop dat ze onderdak kunnen krijgen. Alvorens een doorgangsappartement kan toegewezen worden, dienen echter eerst alle andere oplossingen ernstig geëvalueerd te worden: kunnen mensen niet terecht bij familie of vrienden? Is er geen bemiddeling meer mogelijk?" specifieert OCMW-secretaris Ingrid De Vos.
"De maatschappelijk werker doet een sociaal onderzoek. Op basis hiervan beslist het bestuur of een verblijf in de doorgangswoning de meest gepaste vorm van maatschappelijke dienstverlening is. Een doorgangswoning is geen permanente woonst, ze biedt geen definitieve oplossing voor het woonprobleem.
Door een tijdelijk onderkomen te bieden wordt vermeden dat mensen effectief op straat komen te staan. De aangeboden woonst is geen eindstation maar een tussenstation, een plaats van waaruit mensen verder kunnen werken aan een permanente oplossing. Betrokkenen kunnen in de doorgangswoning verblijven voor een periode van 4 maanden. Uitzonderlijk kan een verlenging van het verblijf worden toegestaan", vervolgt Ingrid.
"Hiertoe wordt de eerste verblijfsperiode geëvalueerd. Er wordt met de bewoners bekeken of ze voldoende zoekacties hebben ondernomen en of de afspraken met betrekking tot de bewoning werden nageleefd. De bewoners van deze tijdelijke woonvorm worden door een hulpverlener van het OCMW opgevolgd. De begeleiding is voorzien in de algemene OCMW-werking en is gratis. Voor de materiële kosten van deze hulpverlening betalen betrokkenen een beperkte huurwaarborg en een vergoeding" legt maatschappelijk werkster An Boeykens ons uit.
Dit huisvestingsinitiatief, dat gelanceerd werd tijdens het voorzitterschap van Frans Holsters, kwam tot stand met de steun van de POD - de programmatorische, zeg maar overkoepelende overheidsdienst voor - Maatschappelijke Integratie en de Nationale Loterij.
Op de opening waren nog twee oud voorzitters van het OCMW aanwezig: Paul Baeyens en Frans Moonens, evenals raadsleden Huguette Vergison, Gérard PLATTEAU, Hilde JANS en Marieke SEGERS.
De Wereldwinkel - zelf huurder van het OCMW, in hetzelfde gebouw - bood de oude en nieuwe voorzitter secretaris een geschenkdoos en het personeel een geschenkmand aan ter gelegenheid van de opening.
'Het OCMW is dan ook een goede huisbaas, een goede buur én een goede klant", zeggen Rabia Achak en Guido Van Cauwelaert, vrijwilligers van deze organisatie voor eerlijke wereldhandel.
De openingsreceptie werd verzorgd door COMIDA - een opleidings- en tewerkstellingsproject waarin mensen de kans krijgen ervaring op te doen in de horecasector - met Wereldwinkelwijn.
Indien u vragen heeft betreffende de doorgangswoning kan u zich richten tot de sociale dienst van het OCMW: 02 568 15 96 - koen.dewolf@ocmw-ternat.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2011
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief