TERNAT - Veiligheid fietsers en voetgangers in Kerkweg verbeteren

C21

TERNAT - Veiligheid fietsers en voetgangers in Kerkweg verbeteren

Kerkweg_ternat_foto_editiepajot
Kerkweg_ternat_foto_editiepajot__1_
 

sp.a-gras stelt aan de gemeenteraad maatregelen voor om de veiligheid van fietsers en voetgangers in de Kerkweg te verbeteren. De verkeerstekens moeten worden aangepast en halfweg komt er best een inklapbaar paaltje. Dat moet onmogelijk maken dat automobilisten zwakke weggebruikers nog in gevaar brengen, zegt raadslid Guido Van Cauwelaert.

Sinds het afsluiten van het gedeelte van de Kerkweg dat in het verlengde ligt van het gedeelte tussen de Wijmenierlaan en de Borredam dienen de fietsers die via de Dreef van en naar het centrum of de school rijden, noodgedwongen het geasfalteerde wegje te nemen dat vanaan het Kerplein naar beneden naar de Borredam loopt.
Eigenaardig genoeg duiden de huidige verkeerstekens aan dat deze weg van beide zijden verboden is voor fietsers. Aan de kant van het kerkplein staat er een ronde rode plaat met horizontale witte streep die de toegang tot een eenrichtingsstraat verbiedt en aan de kant van de Borredam een ronde witte plaat met rode rand die verboden doorgang voor alle voertuigen aanduidt (aangevuld met een blauw onderbord met "uitgezonderd plaatselijk verkeer", dat de toegang tot de twee garages er net achter mogelijk moet maken). sp.a-gras kloeg deze wantoestand reeds verscheidene keren aan in de gemeenteraad en de gemeenteraad keurde ook al een voorstel van sp.a-grasraadslid Guido Van Cauwelaert goed om het politiereglement voor dit wegje aan te passen. Het college voerde de beslissing echter nooit uit.
 
Guido Van Cauwelaert stelt dan ook aan de gemeenteraad voor om een nieuwe beslissing te nemen over de wijziging van het politiereglement in de Kerkweg. Hij stelt voor om aan de kant van het Kerkplein een wit bord met rode rand met blauw onderbord "uitgezonderd fietsers" te plaatsen en aan het bord aan de kant van de Borredam een onderbord "uitgezonderd fietsers" toe te voegen.
 
Veiligheid
 
Oorspronkelijk was dit gedeelte van de Kerkweg voor autoverkeer niet toegankelijk omdat er een paal in het midden van de weg stond zodat het wegje alleen door voetgangers en fietsers kon gebruikt worden. Lang nadat de paal verdween werd er een verboden doorgangsplaat langs de kant van de Borredam geplaatst.
 
Veel automobilisten storen zich niet aan de verbodsbepalingen en rijden toch door het wegje. Zo brengen zij de zwakke weggebruikers in gevaar. Daarom zou het goed zijn om halfweg in het wegje opnieuw een paaltje te plaatsen. Zo blijven de garages onderaan de weg toegankelijk en blijven ook de appartementen bovenaan toegankelijk.
Omdat het wegje in uitzonderlijke gevallen (zoals bij de jaarmarkt of de kermis) eventueel nog voor een doorgang zou kunnen zorgen plaatst men best een neerklapbaar paaltje.
 
Voorstel van beslissing
 
De gemeenteraad besluit in het politiereglement mbt het geasfalteerd gedeelte van de Kerkweg tussen Kerkplein en Borredam te voorzien dat deze niet toegankelijk is voor veortuigen, uitgezonderd fietsers en plaatselijk verkeer, en halfweg een neerklapbaar paaltje te plaatsen dat doorgaand autoverkeer onmogelijk maakt (behalve in uitzonderlijke gevallen).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jun 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 19 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief