TERNAT - sp.a-gras voor vlotter fietsverkeer

C21

TERNAT - sp.a-gras voor vlotter fietsverkeer

Editiepajot_ternat_vlotter_fietsverkeer_guido_van_cauwelaert_foto_ep
Guido Van Cauwelaert (ep)

sp.a-gras wil dat het gemeentebestuur maatregelen neemt om het fietsverkeer vlotter te laten verlopen. Raadslid Guido Van Cauwelaert legt daarover een voorstel voor op de eerstvolgende gemeenteraad.

Van Cauwelaert: "Voor korte afstanden heeft de fiets nog steeds een enorme groeimarge en door een vlotte doorstroming wordt het gebruik van de fiets aangemoedigd. In het verleden pleitte ik in de gemeenteraad reeds voor het voorzien van fietsopstelstroken (of fietssassen) aan bepaalde kruispunten, waardoor een vlottere doorstroming van de fietsers in het verkeer mogelijk wordt gemaakt. Voor korte afstanden heeft de fiets nog steeds een enorme groeimarge en door een vlotte doorstroming wordt het gebruik van de fiets aangemoedigd.
Met de regelingen voor fietsstraten en de nieuwe wet ‘rechtsaf door rood’, krijgen we nu twee instrumenten aangereikt waarmee we de veiligheid en het comfort van de fietser kunnen verhogen en nodeloos tijdverlies kunnen tegengaan.
Het nieuwe verkeersbord B22, een omgekeerde rode driehoek met daarin een gele fiets en een pijl naar rechts, geeft aan dat fietsers die naar rechts moeten, het rode licht mogen negeren als ze voorrang geven aan de andere weggebruikers. "
Het sp.a-grasraadslid stelt dan ook voor om zo snel mogelijk een procedure op te starten voor het aanpassen van bepaalde kruispunten. Meer in het bijzonder stelt hij daarbij het volgende voor.
Kruispunt Assesteenweg-Kerkstraat-Terlindenstraat
Fietsopstelstrook voorzien in Kerkstraat en Terlindenstraat
Toelaten aan fietsers die vanuit de Terlindenstraat en de Kerkstraat komen en die naar rechts moeten, om het rode licht te negeren als ze voorrang geven aan de andere weggebruikers. Het gaat in dit geval om het verlenen van voorrang aan de fietsers op het fietspad van de Assesteenweg.
Aanleggen van een stuk fietspad langs de Kerkstraat waarna de regeling ook kan ingevoerd worden voor fietsers die vanop de Assesteenweg de Kerkstraat inslaan.
Kruispunt Assesteenweg-Stenebrugstraat-Fossebaan
Fietsopstelstrook voorzien in Stenebrugstraat en Fossebaan
Toelaten aan fietsers die vanuit de Stenebrugstraat en Fossebaan komen en die naar rechts moeten, om het rode licht te negeren als ze voorrang geven aan de andere weggebruikers. Het gaat in dit geval om het verlenen van voorrang aan de fietsers op het fietspad van de Assesteenweg.
Aanleggen van een stuk fietspad langs de Fossebaan waarna de regeling ook kan ingevoerd worden voor fietsers die vanop de Assesteenweg de Fossebaan inslaan.
Omdat het om een kruising van een gewestweg gaat zal dit moeten onderhandeld worden met de gewestelijke overheid.
"Ook met de fietsstraat biedt de federale overheid een instrument om de doorstroming en de veiligheid van de fietserste verbeteren," zegt Van Cauwelaert. "Deze fietsroutes zijn goede alternatieven voor wegen waar onvoldoende plaats is voor een fietspad en waar autoverkeer toegelaten moet blijven. Fietsers hebben er voorrang op het gemotoriseerde verkeer. Auto’s en andere motorvoertuigen mogen er fietsers niet inhalen. Bovendien mag de snelheid in een fietsstraat nooit meer dan 30 km/u bedragen.
Volledige breedte gebruiken
Fietsers mogen de hele breedte van de fietsstraat in hun rijrichting gebruiken. Ze gebruiken de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opgesteld in 2 rijrichtingen.
Nog geen verkeersborden
"Momenteel bevat de Wegcode nog geen verkeersborden om het begin en het einde van een fietsstraat aan te duiden. Die volgen uiterlijk op 13 augustus 2012. Er kan echter wel al worden onderzocht op welke trajecten we de fietsstraten kunnen invoeren eens de nodige verkeersborden hiervoor beschikbaar zijn", besluit Van Cauwelaert.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 feb 2012
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief