TERNAT - Misleidende informatie in pamflet van comité tegen biogasinstallatie

C21

TERNAT - Misleidende informatie in pamflet van comité tegen biogasinstallatie

Editiepajot_biogas_ternat
 

De “werkgroep Terlinden” verspreidt in een pamflet oneerlijke en misleidende informatie zegt landbouwer Rudy Bayens. De werkgroep is een actiecomité dat zich verzet tegen de bouw van een biogasinstallatie op het bedrijf van de landbouwer (gelegen op het einde van de Pangaardestraat, in volle landbouwzone), Met de geplande installatie zou Bayens 10 % van Ternat van groene stroom kunnen voorzien. Hij bood zijn buren ook aan mee te genieten van de warmterecuperatie, waarmee vele huizen van verwarming kunnen worden voorzien.

“Iedereen ondervindt dagelijks de nefaste gevolgen van deze industrie aan den lijve met onder andere forse stijgende voedselprijzen, enz.… Voedsel is geen brandstof!” schrijft het actiecomité. “Misleiding van de bevolking met leugenachtige argumenten”’ stelt de groene landbouwer terecht. Het gaat immers om de uitwerpselen van koeien die via een gesloten circuit van de stal naar de vergistinginstallatie worden geloodst om erin te worden vergist. Daarnaast wordt er ook grasafval in de installatie verwerkt. Geen voedsel dus.
 
Vergisting van biomassa
 
De technologie die ervoor zorgt dat er door middel van vergisting methaangas vrijkomt, is al zeer oud en wordt op vele plaatsen in de wereld op kleine schaal toegepast (voor huishoudelijk gebruik).
Deze oude en beproefde technologie kan ook gebruikt worden om op grote(re) schaal gas te produceren in een moderne biogasinstallatie.
 
Bij een biogasinstallatie wordt de biomassa in een zuurstofloze ruimte gebracht, waardoor o.a. biogas ontstaat. Biogas bestaat voor een groot deel uit methaangas. Door bijvoorbeeld een warmtekrachtkoppeling wordt het gas omgezet in duurzame stroom en warmte.
 
Minder geuroverlast:
 
Vergiste mest zorgt ervoor dat er minder geuroverlast veroorzaakt wordt door een landbouwbedrijf. Na de vergisting kan men de mest uitrijden op het land zonder dat dit nog voor geurhinder zorgt. En de aardappelen groeien ook nog beter. Het “Praktijkonderzoek rundveehouderij” heeft in Nederland aangetoond dat de vergisting van runderdrijfmest de stikstofbenutting van drijfmest op grasland verbetert.
 
Interessante links:
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2008
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief