TERNAT - Sint-Jozef in de ban van de haai

C21

TERNAT - Sint-Jozef in de ban van de haai

Dsc_0023
Foto © Guido Van Cauwelaert
 
Dsc_0022
 
Onmisbaar
 
Dsc_0020
 

De meest fascinerende roofdieren van de oceanen, haaien, worden massaal weggevist. Ze dreigen zelfs uit te sterven. Jaarlijks worden 73 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. De vissers snijden van nog levende dieren vinnen af en gooien ze terug in zee waar ze een verschrikkelijke dood wacht. De laatste 30 jaar werden tot 80% van verschillende haaiensoorten weggevist uit de oceanen, van de meest commerciële soorten zelfs tot 95%. Van de 500 haaiensoorten is ongeveer de helft nu reeds met uitsterven bedreigd. Nooit werd een diersoort zo fel bejaagd en massaal afgeslacht als dit de afgelopen decennia met de haaien is gebeurd.

Overal ter wereld worden acties georganiseerd om walvissen, dolfijnen en ander zeeleven te beschermen maar mensen overhalen om hetzelfde te doen met haaien blijkt erg moeilijk te zijn. Haaien roepen bij de meeste mensen nog hoofdzakelijk angst op. Die angst is ongegrond, er worden jaarlijks heel weinig mensen aangevallen door een haai, en als het al gebeurt is het omdat de haai het silhouet van een surfer verwart met een zeehond. Haaien hebben om te overleven de dikke vetlaag van zeehonden en vissen nodig, mensen zijn voor hem niet geschikt als prooi.

De haai heeft onze bescherming dringend nodig. Als roofdieren aan de top van de voedselketen regelen zij de aantallen van de soorten onder hen. Haaien zijn onmisbaar voor het natuurlijke evenwicht in de zee. Zonder hen stort het mariene ecosysteem in elkaar.

Sint-Jozef roept u op om uw handtekening te plaatsen op de petitie om dit onrecht te stoppen. Opgelet, enkel 18+-ers mogen de petitie tekenen. Onze leerlingen en de leerlingen van lagere scholen in de omgeving doen hun best om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

Om de actie te bekostigen werden vrijdagmiddag wafeltjes verkocht op school. In de vijver van Kruikenburg zwemt sinds vrijdag ook een haai rond met de vraag zijn soortgenoten te redden.

In de Wereldwinkel, het CC De Ploter, de bibliotheek en het gemeentehuis liggen de petitieformulieren klaar. U kan deze ook meenemen om door uw kennissen of familie te laten tekenen. Inzameldozen voor de formulieren staan op dezelfde locaties opgesteld.

De leerlingen van Sint-Jozef hebben ook een facebookpagina aangemaakt “Haai Five”. Daarop vindt u de laatste nieuwtjes rond de actie en een heleboel informatie over de haai.
De actie loopt nog tot 31 december.

http://www.facebook.com/HaaiFive

contact : elfriede.van.isterdael@hotmail.com

zie ook : http://www.reddehaai.be/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2012
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief