TERNAT - Zoek eens een partnergemeente in het Zuiden

C21 Css

TERNAT - Zoek eens een partnergemeente in het Zuiden

Editiepajot_ternat_ghana_foto_guido_van_cauwelaert
 

Het beleid inzake ontwikkelingssamenwerking beperkt zich al jaren tot het verlenen van een bijkomende financiële steun aan initiatieven van Ternatse verenigingen.

Een aantal Ternatse verenigingen steunt concreet een ontwikkelingsproject in het zuiden: zo wordt steun verleent aan het vrouwenvluchthuis Maher in India, een school en een stroomgenerator in Congo, een zelforganisatie van werkende kinderen in Peru, een organisatie die vrouwen in Burkina Faso koeien laat aankopen om in het onderhoud van hun gezin te voorzien, en een gehandicaptentehuis in Bulgarije.
Daarnaast is er de permanente werking van de Oxfam Wereldwinkel in Lombeek. Die verkoopt producten van "eerlijke handel" en voert actie om de wereldhandel eerlijker te laten verlopen. Ook het 11.11.11-comité voert elk jaar actie voor eerlijker (handels)verhoudingen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden van de wereld.
 
Al deze verenigingen werken samen binnen de Commissie Duurzame Ontwikkeling en Internationale Samenwerking van de Cultuurraad (ISDO). http://www.freewebs.com/spaternat/ISDO.htm
 
Het beleidsplan van de gemeente voorziet nu voor de volgende jaren iets meer. De Vlaamse overheid sluit al enkele jaren convenanten (overeenkomsten) af met de gemeenten om een integraal ontwikkelingsbeleid te voeren. Eén van de aspecten daarvan is het ontwikkelen van een partnerschap met een gemeente in het zuiden. Bedoeling daarvan is dat de twee "gemeentelijke overheden" kennis en bestuurservaring gaan uitwisselen. Afrikaanse landen zijn nog maar sinds kort begonnen met het "decentraliseren" van bevoegdheden naar lokale overheden terwijl dat hier al lang het geval is. Omgekeerd hebben ook gemeenten in het zuiden wel oplossingen gevonden voor problemen waaruit wij dan weer iets kunnen leren.
 
Iedereen mag voorstellen doen bij het zoeken naar een partnergemeente in het zuiden. Om in aanmerking te komen voor subsidiëring van de Vlaamse overheid (convenant) moet het wel gaan om een gemeente uit Afrika of Zuid-Amerika.
 
Eén van de reeds voorgestelde partnergemeenten is Akim Oda in Ghana. Daar is men volop bezig met het uitbouwen van de lokale democratie. De centrale overheid stelt meer en meer middelen ter beschikking van de lokale om onderwijs, gezondheidszorg, landbouwbeleid en andere beleidsdomeinen lokaal te implementeren.
 
Michel Loccufier van Curieus Ternat werkte samen met Kwaku Acheampong uit Akim Oda in Ghana reeds een samenwerkingsvoorstel uit. Kwaku werkt in België voor het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking.
 
In het gemeentelijk infoblad verscheen nu een nieuwe oproep die moet toelaten dat ook andere inwoners van Ternat eventueel voorstellen indienen. Meer info bij Lydia Deklerck van ISDO : luk.lydia@skynet.be .
 
Wie graag samenwerkt met Michel rond het samenwerkingsproject met de gemeente in Ghana is ook welkom bij Curieus. Mail naar michel.loccufier@hotmail.com .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 aug 2008
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 02 jul 2022
Guido Van Cauwelaert | 01 jul 2022
Guido Van Cauwelaert | 01 jul 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2022
Guido van Cauwelaert | 25 jun 2022

archief