TERNAT kiest voor solidaire maatschappij

C21

TERNAT kiest voor solidaire maatschappij

Puls2jeugdsportdagen
"Als ik de antwoorden van een bepaalde groep uit de enquête bekijk dan heb ik de indruk dat die gewoon niet graag belastingen betalen voor sociale en culturele voorzieningen waar ze zelf geen gebruik van maken. Voor dat soort maatschappij pas ik en gelukkig de meerderheid van de bevolking ook nog steeds!" zegt schepen Van Cauwelaert van spagroen+
 
De krant Het Nieuwsblad hield een enquête onder haar lezers om te peilen naar de tevredenheid van de burgers over het gevoerde gemeentebeleid. Bij de inwoners van Ternat zijn er positieve scores voor werk en ondernemen, opvang van bejaarden en gehandicapten, maar andere cijfers zijn slechter dan in de enquëte van 2009.
 
Net geen 43% van de inwoners denkt dat de financiële situatie van de gemeente ongezond is en 57% stemt voor besparingen, door o.a. de subsidies voor verenigingen af te schaffen of het personeelsbestand in te krimpen. Net geen 43% van de inwoners denkt dat de financiële situatie van de gemeente ongezond is en 57% stemt voor besparingen, door o.a. de subsidies voor verenigingen af te schaffen of het personeelsbestand in te krimpen.
 
Burgemeester Ronald Parys (LVB) bekijkt het beleid in een groter kader. ‘In tijden van financiële crisis moeten we het met minder financiële middelen stellen. Ternat lost dit niet op door nieuwe belastingen noch ontslagen door te voeren. Wel via een efficiënte dienstenregeling. Bovendien willen we voornamelijk, ondanks de financiële context, investeren in noodzakelijke projecten, zoals de renovatie van het zwembad dat meer dan vijftig jaar oud is.’ 
 
Schepen Guido Van Cauwelaert van spagroen+ vraagt zich af waarop sommige antwoorden in de enquête gebaseerd zijn. Het zogenaamde slechte financiële beleid bijvoorbeeld. "Het financieel meerjarenplan van de gemeente werd tijdig opgesteld en is sluitend. Door efficiënter beheer hebben we in 2013 al duizenden euro's bespaard voor de burger. We sloten een voordelig contract af voor de huisvuilophaling en door de ophaling om de twee weken te organiseren besparen we vanaf 2014 daarbovenop nog eens 120.000 euro per jaar. Ook in de vrijetijdssector werden door samenwerking met het zwembad van Liedekerke de onkosten verminderd.
De investeringen in duurzame mobiliteit worden in versneld tempo aangepakt. Na de afwerking van de fietspaden van de Brusselstraat worden de werken voor de heraanleg van de stationsomgeving opgestart, waarin ook een fietspad is voorzien dat het centrum van Ternat met dat van Lombeek verbindt. In 2015 wordt de omgeving van de scholen in centrum Ternat vernieuwd en veiliger gemaakt. Ondertussen bieden ook de fietspaden langs de spoorweg meer veiligheid en comfort aan de fietser en wandelaar.
Als ik de antwoorden van een bepaalde groep uit de enquête bekijk dan heb ik de indruk dat die gewoon niet graag belastingen betalen voor sociale en culturele voorzieningen waar ze zelf geen gebruik van maken. Zullen we zwembad en cultuurcentrum dan maar gewoon dichtdoen en onze jeugdverenigingen niet meer steunen? Voor dat soort maatschappij pas ik en gelukkig de meerderheid van de bevolking ook nog steeds!"

"Voor de man in de straat wordt het financieel beleid herleid tot heb ik zelf meer of minder geld dan drie jaar geleden", zegt burgemeester Parys. "Het is vanzelfsprekend dat in de huidige besparingsconjunctuur op alle bestuursniveaus en in de nog steeds onzekere economische situatie de mensen die vraag negatief beantwoorden en de indruk hebben dat het erop achteruit gaat. Daarnaast heeft in Ternat de oppositie het financieel beleid gediaboliseerd door elke prijsaanpassing van de dienstverlening en een gedifferentieerder afvalbeleid te kwalificeren als een verdoken belastingverhoging, hoewel in onze gemeente noch onroerende voorheffing, noch aanvullende personenbelasting, noch bedrijfsoppervlaktebelasting stegen en onder het Vlaams gemiddelde terecht komen", besluit de burgemeester.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2014
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief