TERNAT - Oude pomp aan gemeentehuis in ere herstellen

TERNAT - Oude pomp aan gemeentehuis in ere herstellen

Gemeentehuispomp
http://erfgoedternat.webs.com/in-beeld
 
Gemeentehuiszonderpomplagaert
(Uitg. L. Lagaert)
 

Tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond bracht de oppositie kritiek uit op de hoge kostprijs van de omgevingsaanleg van het nieuwe gemeentehuis met openbare bibliotheek. O.a. de in het ontwerp voorziene waterpartij was volgens de oppositie te duur.

"We kunnen beter de de pomp van de Markt voor het gemeentehuis plaatsen en er water laten uitlopen", zegde NVA-raadslid De Backer.

"Dat is helemaal niet nodig" repliceerde milieuschepen Van Cauwelaert. "Voor de muur van de dienst bevolking staat immers de oude arduinen pomp die oorspronkelijk in de voortuin van het gemeentehuis, het oude kasteel De Mot, stond, zoals je op oude postkaarten kunt zien. Ik heb reeds aan het college voorgesteld om deze historische pomp in ere te herstellen bij het aanleggen van de omgeving van het nieuwe gemeentehuis". Dat uit de mond permanent water zou kunnen vloeien, is daarbij ook reeds aan bod gekomen."

Geschiedenis van de pomp

In het boek "Van kasteel De Mot - Gemeentehuis & Gemeenteschool" lees je op pg 10 : In zitting van 17 mei 1894 besliste de gemeenteraad een "steenput" te plaatsen voor het gemeentehuis "aangezien het water van den tegenwoordigen put onzuiver en ongezond is".
 
Werd toen ook de pomp geplaatst of verplaatst?
 
"Vroeger bevond zich aan de Dries  (Marktplaats met water) te Ternat  een grote waterpartij,
waar de dieren zich na een soms lange werkdag konden verfrissen," zegt plaatselijk historicus Herman Herpelinck.  "Dat de kwaliteit van dat water bedenkelijk was blijft buiten kijf. Werd in 1894 beslist een steenput voor het gemeentehuis te plaatsen, dan werd de sierlijke arduinen pomp in de praktijk slechts omstreeks 1900 –1903 een feit." Herpelinck toont dit aan met prentkaarten uitgegeven door Nels en L. Lagaert , waarop de pomp nog niet aanwezig is, en  een prentkaart uitgegeven door Schailléé (oude serie) waarop de pomp wel al te zien is. De muren met poorten met 18de eeuwse bogen aan weerszijden van het gemeentehuis vormen de afsluiting van en toegangen tot de speelplaats van de gemeenteschool."Links was de ingang van de Gemeentelijke Meisjesschool. Rechts van het gemeentehuis was de ingang van de Jongensschool", zegt Frans Dumong. "Wat staat er op de foto naast de oude pomp? Een kanon? Of is het een pompierspomp? Het zogenaamde ‘pompierskot’ stond er immers net naast, aan de rechterzijde. Daaronder was er ook een halfondergrondse kelder waar de ‘bibliotheek’ van meester Roobaert gevestigd was" weet Frans ook nog te vertellen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2014
ep
foto archief
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 26 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 16 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 13 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 02 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 02 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 30 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 28 sep 2020

archief