TERNAT - Muziekinitiatie voor kleuters

C21

TERNAT - Muziekinitiatie voor kleuters

Kinderklanken2015
 
Kinderklankenbis2015
 

Zaterdag ging de laatste sessie van de eerste reeks KINDERKLANKEN door. Het is een vormingsmoment voor baby’s en peuters, reeds vanaf 6 maanden, waarbij ze samen met hun ouders in contact komen met muziek. De harmonie Musikalo en De Gezinsbond Sint-Katherina-Lombeek sloegen de handen in mekaar om dit project te realiseren, onder begeleiding van Bart Famaey, docent van de vzw Kinderklanken en muzikant bij Musikalo. 

Hoe kan je met kinderen tussen 6 maanden en 4 jaar muziek beleven? Hoe kunnen kinderen met behulp van muziek gestimuleerd worden in hun motorische ontwikkeling?

Bart Famaey volgde via Klankendaal het postgraduaat ‘Muzikale vorming van het jonge kind van 0 tot 4 jaar’ en kwam er heel wat over te weten. Dankzij de organisatie Kinderklanken kan hij de opgedane kennis in praktijk omzetten en met kinderen en hun ouders muziek beleven. Jammer genoeg bestond er in Ternat of omgeving nog geen werking, dus moest hij op zoek naar praktische en organisatorische hulp.

Muzikalo en de Gezinsbond afdeling Sint-Katarina-Lombeek boden zich aan, en al snel werden er twee lessenreeksen vastgelegd voor 4 leeftijdsgebonden groepen: baby’s (6 tot 12 maanden oud), peutergroep 1 (13 tot 20 maanden), peutergroep 2 (21 tot 30 maanden) en een kleutergroep (31 tot 48 maanden). De sessies gaan door in de Katarinakring in Sint-Katarina-Lombeek, hoofdzakelijk in de lokalen van Musikalo.

Door te werken in kleine groepen krijgt elk kind zo veel mogelijk kansen om actief deel te nemen en zich te ontplooien, binnen zijn of haar mogelijkheden en samen met zijn/haar mama, papa, grootouder, … .
De visie van Kinderklanken is hieromtrent zeer duidelijk:
Kinderen zijn muzikale wezens. Vanaf de geboorte, en zelfs voordien, zijn ze gevoelig voor klanken en ritme. Die muzikaliteit wil Kinderklanken aanspreken, stimuleren en tot ontwikkeling brengen.
De invloed van ouders en verzorgers op dat ontwikkelingsproces is daarbij van onschatbaar belang. Door samen te zingen, te spelen en te bewegen, prikkelen zij die muzikale gevoeligheid en leggen hierbij de basis voor een brede en rijke ontwikkeling.

 

De eerste lessenreeks loopt ten einde op 7 februari e.k. In deze reeks werden reeds een 30-tal kindjes en hun mama, papa, oma, tante, … ondergedompeld in de wondere en vooral uitgebreide wereld van muziek beleven. Want zelfs bij alledaagse activiteiten zoals eten maken of opruimen kan je de muzikale gevoeligheid van kinderen aanspreken.
Hierbij worden nieuwe Vlaamse peuter- en kleuterliedjes gebruikt, maar ook het traditionele Nederlandstalige repertoire wordt doorgegeven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 feb 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief