TERNAT - Hulde aan graaf van Kruikenburg die meestreed tegen Napoleon

C21

TERNAT - Hulde aan graaf van Kruikenburg die meestreed tegen Napoleon

Image
 

Op vrijdag 19 juni om 20 uur wordt er in het Sportcentrum een Eerbetoon georganiseerd in herinnering aan Graaf de Fourneau van Kruikenburg, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen Napoleon, aan de zijde van Prins Willem van Oranje.

"Hendrik Jozef de Fourneau werd in 1785 te Brussel in het hertogdom Brabant geboren als de oudste zoon van de graaf van Kruikenburg. Zijn militaire opleiding kreeg hij aan de Maria-Theresiaanse Militaire Academie in Wene", vertelt Willy van Cauwelaert, organisator van het evenement.

"Intussen vielen de Sansculotten onze Oostenrijkse Nederlanden binnen. Later veroverde  Napoleon bijna heel Europa. Hendrik de Fourneau nam dienst bij de koning van Spanje. Doordat Napoleon ook Spanje binnenviel kwam Hendrik in het kamp van de bondgenoten tegen Napoleon terecht". legt Willy uit en vervolgt: "Hij maakte vele veldslagen mee, waaronder die van Toulouse, Quatre-Bras en Eigenbrakel-Waterloo. Tijdens de beslisende Slag bij Waterloo in 1815 was Graaf Hendrik Jozef de Fourneau van
Cruquenbourg een van de elf adjudanten van Prins Willem van Oranje. Napoleon zou later zelf schrijven dat hij door het ingrijpen van Oranje met zijn Nederlandse leger werd verslagen.
 
Vijftien jaar lang was graaf Cruquenbourg een belangrijk hoger officier in de provincie Zuid-Brabant van het koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I. In 1823 trouwde Hendrik met Eulalia de Festraets. Hun wapenschilden zie je nog altijd in de glasramen van de toren der Sint-Gertrudiskerk in Ternat.
 
Ook na de Belgische Omwenteling bleef de graaf tot 1849 in dienst van respectievelijk Willem I en Willem II. Van 1849 tot 1869 verbleef hij weer in Ternat."
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2015
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief