TERNAT wil aangenaam en autoluw centrum met kort parkeren aan winkels (update)

C21

TERNAT wil aangenaam en autoluw centrum met kort parkeren aan winkels (update)

2015-09-14_12
Door het invoeren van eenrichting is er meer parkeerplaats voor de bewoners en ruimte voor voetpaden en fietsers. Over hoe die eenrichting moet verlopen is niet iedereen het eens maar wanneer ze goed aangeduid is met wegwijzers maakt het voor de meesten niet uit.
 
2015-09-12_10
Men wil het Marktplein graag verfraaien met groen, bankjes en terrasjes en winkeliers moeten met de auto bereikbaar blijven. Voor dat laatste moet het respecteren van het kort parkeren in de blauwe zones afgedwongen worden door de politie of een parkeerbedrijf.
 
2015-04-30_08
Door het invoeren van eenrichtingsverkeer is er plaats voor voetpaden en fietsers en wordt verkeersagressie voorkomen. Volgens sommige gemeenteraadsleden valt het hier wel mee voor de voetgangers.
 
Plan_g
Het plan dat door de schepen wordt verdedigd verzoent de meeste standpunten.
 
Definitief_plan_lvb
In het LVB-plan worden de rijrichtingen overal omgekeerd, komt er eenrichting in de wegversmalling van de Keizerstraat maar wordt de levensgevaarlijke wegversmalling aan de ingang van de parking van basisschool en kinderopvang in de Bodegemstraat opnieuw twee richtingsverkeer.
 

De voorbije weken werd uitvoerig gepeild naar de mening van de inwoners over hoe het centrum van Ternat moet ingericht worden en hoe de circulatie van het verkeer er moet georganiseerd worden. Op een enquête van het platform ternatbeweegt.be reageerden zo’n honderd mensen en eenzelfde aantal was aanwezig op een infoavond in het gemeentehuis waarbij de deelnemers in drie groepen konden overleggen over een aantal mogelijk ingrepen. "De meningen zijn dikwijls tegenstrijdig maar toch kunnen uit beide inspraakgelegenheden een aantal conclusies getrokken worden", meent schepen van mobiliteit Guido Van Cauwelaert (spagroen+)..

Men wil het Marktplein graag verfraaien met groen, bankjes en terrasjes en winkeliers moeten met de auto bereikbaar blijven. Voor dat laatste moet het respecteren van het kort parkeren in de blauwe zones afgedwongen worden door de politie of een parkeerbedrijf.
 
Door het invoeren van eenrichting is er meer parkeerplaats voor de bewoners en ruimte voor voetpaden en fietsers. Over hoe die eenrichting moet verlopen is niet iedereen het eens maar wanneer ze goed aangeduid is met wegwijzers maakt het voor de meesten niet uit. Om het fietsverkeer in het centrum aan te moedigen en het centrum autoluw te maken is het wel beter auto’s om te leiden en niet over het Marktplein naar het gemeentehuis te sturen. Wanneer dit uitgelegd wordt aanvaarden de meeste mensen dit principe. Tegelijk willen bewoners maatregelen om de snelheid af te remmen en zwaar (doorgaand) verkeer weg te houden uit hun straat (politiecontrole).
 
Meningsverschillen binnen oppositie en meerderheid
 
Donderdagavond kwamen de politieke partijen aan bod in een gemeenteraadscommissie mobiliteit. De LVB-fractie in het schepencollege bracht er een ander plan dan de schepen naar voren. Daarin worden de rijrichtingen in Molenstraat, Gemeentehuisstraat en Keizerstraat gewoon omgedraaid. In de Keizerstraat komt er slechts eenrichting tussen Keizerstraat en Verbrugghenstraat en tussen de August De Feyterstraat en het vroegere café Bij Koben, waar de straat weer breder wordt. In de Bodegemstraat zou weer tweerichtingsverkeer komen tussen de Gemeentehuisstraat en de parking van Basisschool Horizon (waar ook kinderopvang Infano-Maantje gebruik van maakt). Levensgevaarlijk volgens de aanwezige bewoners. Hier vielen in het verleden al drie dodelijke verkeersslachtoffers, wat toen ook leidde tot akties vanuit de school.
 
Ook vanuit de oppositie kwamen tegenovergestelde signalen, gaande van volledige eenrichting in de Keizerstraat (NVA) tot het behoud van twee richtingen in de wegversmalling, die volgens sommige CD&V-raadsleden dan weer helemaal zo gevaarlijk niet is. CD&V-raadslid Christiane Servranckx en andere raadsleden wilden graag de verschillende door de mobiliteitsdienst aan het college voorgelegde voorstellen zien en zagen een gemeenteraadsbeslissing op de volgende gemeenteraad niet zitten. Voor het verbreden van de voetpaden met ruimte voor groen en terrasjes op het Marktplein kwam er dan weer steun uit alle fracties van meerderheid en oppositie. 
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2015
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief