De wind- en de stoommolen van SINT-KATHERINA-LOMBEEK

De wind- en de stoommolen van SINT-KATHERINA-LOMBEEK

2015-12-08_11
Het schilderij van Rufin Janssens uit 1955.
 
Molenlombeekschaill__eknip
De wind- en de stoommolen op een prentkaart van Schaillée.
 
Popplombeekmolen
Op de kadasterkaart van Popp heet de straat nog gewoon Voetweg van Liedekerke naar Sint-Katherina-Lombeek"
 

Bij de verhuis van het oude naar het nieuwe gemeentehuis kwam dit schilderijtje van de wind- en de stoommolen op de Muilemlaan in Lombeek boven. Dat werd in 1955 geschilderd door Rufin Janssens uit de Kerkstraat. Een jaar later werd de molen afgebroken.

"Het schilderijtje hing steeds in het kantoor van mijn vader", zegt Christa Roesems, dochter van Victor, de laatste gemmeentesecretaris van Lombeek en vanaf 1977 de eerste van de nieuwe fusiegemeente Ternat.
 
"De windmolen werd in 1856 gebouwd door Egidius De Backer. Hij haalde de molen met paard en kar in de streek van Waterloo", leert ons de Ternatse geschiedkundige Herman Herpelinck. In 1904 werd er een stoommachine geplaatst in de gebouwen naast de molen. Door een stijging van de brandstofprijzen werd het malen met de stoommolen in 1930 onrendabel en werd er nog slechts met de windmolen gemalen. Het opkomen van de nieuwe cilindermolens betekende het einde van deze en andere windmolens.
 
In 1944 werd de molen geklasseerd als monument. In 1955 werd de molen opgekocht door Liedekerkenaar Prosper Verhasselt, die erin slaagde de molen te laten deklasseren omdat hij reeds te veel vervallen was.
 
Korte tijd later werd de molen afgebroken. Gelukkig had Rufin Janssens de honderdjarige molen toen net vereeuwigd op zijn schilderwerk.
 
Molenbaan
 
Op het oude kadasterplan van Popp wordt de weg waar de molen op staat nog gewoon de "Voetweg van Liedekerke naar Sint-Katherina-Lombeek" genoemd. Op een recenter kadasterplan staat de molen opgesteld aan de "Molenbaan". In de volksmond werd dat Moojlebuin en de Lombeekse gemeentebestuurders doopten de straat uiteindelijk om tot Muilemlaan.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 11 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 28 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 26 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 16 okt 2020
Guido Van Cauwelaert | 13 okt 2020

archief