TERNAT - Lekker en duurzaam koken met Fair Tradeproducten

C21

TERNAT - Lekker en duurzaam koken met Fair Tradeproducten

Dsc_1412
 
15420820_10154815736713249_8391681003340716376_n
15420914_10154815736383249_4843052986150781541_n
Ftws2_knip_dsc_1423
 
Ftws2_knipdsc_1426
 
15304279_10211321627106961_1861738055386171441_o
 
15380610_10154815735968249_8376781168290724697_n
 
Ftws2_dsc_1438
 
15439894_10154815715753249_4733071456964440660_n
 

Zondag 4 en 11 december organiseerde de dienst Internationale samenwerking van de gemeente twee kookworkshops met fair tradeproducten onder leiding van lokale chef Rony Van den Abbeele. Ternat heeft al enkele jaren de titel Fair Tradegemeente en organiseert daarvoor allerlei acties om het gebruik van producten van eerlijke handel te promoten.

De kookworkshops leverden allerlei (h)eerlijke gerechten op. Voor wie er niet kon bij zijn verzamelde Editiepajot de gemaakte recepten. Probeer het ook eens!

 

 

 

Met dank aan Rony Van den Abbeele Rony.vandenabbeele@skynet.be

Vegetarisch: Preisoep met peterseliewortel en gegrilde pompoenpitten

Decoratie soep:

Snij de peterseliewortel in mooie balkjes (grove julienne), de prei en de gele ui in ringen. Stoof deze apart aan in wat boter en hou apart. Grill de pompoenpitten lichtjes bruin in een pan.

Voor de soep:

Stoof de groenten aan zonder te laten bruinen: ui / sjalot / wit van prei / peterseliewortel / witte selder in wat boter. Voeg een bundeltje laurier / thijm (samengebonden) en een klein lepeltje knoflookpasta toe

Voeg de groentenbouillon toe en laat 20 min sudderen, mix door

Opdienen: een lepel soep in een bord gieten, de decoratie in het midden plaatsen, afwerken met groene kruiden (bvb postelein, peterselie, ...) en de gegrilde pompoenpitten.

Vegetarisch Groententajine met quinoa uit de Wereld Winkel

Snij harde groenten in grote stukken: paprika, wortel, peterseliewortel, witte selder, stoofvaste pompoen, ...

Stoof grof gesneden ui en sjalot / look aan in wat olijfolie in de tajine, voeg kruiden eraan toe: gember (liefst verse geraspte), gele curry, curcuma (= turmuric of geelwortel), komijn, peper, zout, nootmuskaat. Deze kruiden kun je kopen in een mengsel: Ras El Hanout, Marokkaanse keuken. Ik voeg er steeds thijm en 2 blaadjes laurier aan toe.

Laat de kruiden meestoven, laat de uien glazig worden. Voeg de harde groenten en een kop quinoa aan toe, meng en voeg een glas witte wijn en wat groentenbouillon aan toe. (de witte wijn mag ook vervangen worden door water maar geeft een betere smaak aan de tajine) Zet het deksel om de tajine en laat 15min zachtes stoven. Controleer af en toe op aanbranden, voeg groentenbouillon toe indien nodig. Zet het vuur op de allerlaagste stand maar zorg ervoor dat het mengsel heel lichtjes blijft pruttelen.

Voeg na15 min stoven de zachte groenten erbij: mengsel van in stukken gesneden chinese kool, reepjes savooikoolbladeren, .... Laat nogmaals 10min zachtjes stoven, controleer of alles beetgaar is. Werk af met groene kruiden (bvb peterselie) en dien op met vers gegrilde pijnboompitten vlak voor het opdienen.

Vegetarisch: zoete aardappelen

Schil en snij de knollen in grove stukken, meng met flink veel olijfolie en bestrooi met provencaalse kruiden en peper & zout.

Zet er in de oven (braadslede) op 180°C, schep om de 10min om. De zoete aardappel moet zacht worden zonder in puree te veranderen. Warm serveren kan maar koud ook heel lekker!

Zelfgemaakte kippenfond

Haal het kippenvlees van de karkassen en zet het vlees apart in de koelkast

Snij witte selder, wortel, ui in hele grove stukken

Spoel de karkassen van de kippen onder stromend koud water en plaats in een ruime kookpot. Voeg koud water toe, voeg de groenten toe en thijm/laurier/kruidnagel/jeneverbes 

Laat de fond geruime tijd trekken (45min) op een zacht vuur, zeef door.

Cocoskip met Wereld Winkel rode curry pasta

Snij de kip in dikke repen en bak ze bruin in mengsel boter/olijfolie. Voeg er kippenkruiden (specerijen mix) aan toe volgens eigen smaak tijdens het bakken.

Voeg een lepel rode curry toe en een blik cocosmelk. Serveer met een afwerking van groene kruiden.

Gevulde pakjes savooikool met kippenfond

Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.

Snij de harde nerven uit de savooikool, spoel ze onder stromend water en dompel ze 2min in kokend water. Haal de bladeren uit het kokend water, spoel af onder koud stromend water.

Voor de vulling: meng de gare rijst met gehakte walnoten, zest van een citroen, gehakte groene kruiden en een losgeklopt ei

Vul elk blad met een lepel rijst, rol op en prik vast met een cocktailprikker indien nodig.

Bak de paketjes op in boter tot ze bruin zijn

Eventueel: bestrooi met gemalen kaas, peper, zout, nootmuskaat en gratineer. Dien warm op met zure room

Cambodjaanse bruiloftsdipsaus

Snij een bakje paddestoelen in fijne stukjes. Roerbak de paddestoelen in olijfolie tot al het vrijgekomen vocht verdampt is. Voeg knoflook en chilipeper toe en bak mee.

Voeg pindakaas en kerriepoeder en cocosmelk toe en laat inkoken (20min) zonder aan te laten branden. Voeg limoensap/sojasaus toe naar smaak. Dien op warm of koud  

Gekarameliseerde vanille ananas met litchee

Bak de ananasschijven (en appelpartjes) in hete boter, bestrooi met suiker en laat carameliseren in de pan.

Voeg de vanille toe (vanillestokje uitschrapen)

Serveer de (warme) ananas met de (koude) litchee en (koude) papaya. Decoreer met gedroogde fruitstukjes (ananas, papaya, rozijnen, ...) en blaadjes munt

 

Dec 15 2015

 

Vegetarisch: gevulde tomaten met rijst, erwten en linzen – met kaassaus

Laat de linzen minstens 4u in ruim water zwellen, giet af en spoel ze met koud water. Kook de linzen gaar in ruim gezouten water (ongeveer 10-15min) en spoel af met koud water, laat aflkoelen.

Snij de hoedjes van de tomaat maar laat het kroontje eraan; hol de tomaten uit, keer ze om en laat ze uitlekken.

Meng gekookte rijst met de uitgelekte erwten uit blik en de gegaarde linzen en voeg peper en zout toe. Vul de tomaten (niet volledig vol). Zet de tomaten in een ingeboterde schaal of braadslede.

Maak een kaassaus: laat een flinke klont boter (50g) smelten en voeg er gewone (tarwe) bloem bij tot je een vrij droge pasta krijgt (ongeveer 2 eetlepels). Laat dit mengsel bakken totdat de bloemsmaak weg is - zonder te bruinen.

Giet er ineens 1L koelkast koude melk bij, roer en laat zachtjes opkoken. Voeg zout/peper/nootmuskaat toe. Laat 3 min zachtjes koken terwijl je blijft roeren tegen aanbranden. Neem van het vuur weg en meng er 250g kaas door – giet de kaassaus op de gevulde tomaten, zet de hoedjes op de tomaten. Bestrooi met vrij veel provencaalse kruiden en giet wat olijfoilie over de tomaten

Plaats de tomaten in een rustige oven van 180°C, 15min (zonder ventilator).

De tomaten zijn gaar wanneer de pel van de tomaten ietwat los komt van de tomaat.

Warm serveren.

Vegetarisch: getoaste ciabatta met geitenkaas & Wereld Winkel tapenades

Snij de ciabatta in dunne plakjes, leg ze op een bakplaat en zet ze in de oven voor ongeveer 5min bij een temperatuur van 180°C. Ze voelen dan droog aan bovenaan, maar blijven eerder zacht van binnen. Beleg de toastjes met sneetjes geitenkaas, laagje tapenade (naast de kaas) en werk af met versiering: tomaat reepjes, groene kruiden, ...

Vegetarisch: groentenburgers

Kook (sushi) rijst gaar – deze kleine ronde rijst is vrij plakkerig na koken.

Meng de rijst met gegaarde groeten (bvb opgebakken reepjes paprika, erwten uit blik, gekookte linzen, kleine stukjes tomaat, ...en voeg er losgeklutste eieren aan toe totdat de je een plakkerige massa bekomt. Vorm hiervan kleine hamburgers en rol deze in fijn broodkruim. Indien de burgers uit ekaar vallen kun je broodkruim erbijmengen, maar dit maakt de burger wel droger na bakken.

Bak de groentenburgers in een mengsel van boter en olijfolie goudbruin.

 

Vegetarisch: Tagliatelle met prei in een Wereld Winkel cocosroom saus

Snij het wit van 2 preien in ringen, stoof goed aan met een fijngesneden ui in wat boter zonder te bruinen en voeg er 1/2L cocosmelk en ½ L room aan toe. Kruiden met peper,zout, nootmuskaat en een blokje groenten bouillon, laat alles zachtjes enkele minuten pruttelen.

Kook de tagliatelle beetgaar in water met een blokje groentenbouillon en breng ze in een ingeboterde ovenschotel, besprenkel met olijfolie tegen plakken.

Giet de prei room saus over de tagliatelle (deze moet onderstaan, voeg eventueel wat melk aan toe indien nodig) bestrooi flink met gemalen kaas en zet dit in de oven voor 15min, 180°C; zet daarna de grill aan voor enkele minuten en laat de kaas gratineren tot een mooi korstje.

Vul de schotel niet volledig tot de rand want anders kan dit overkoken in de oven

Vegetarisch Groententajine met couscous uit de Wereld Winkel

Snij harde groenten vrij grof: raapjes, paprika, wortel, pastinaak, zoete aardappel, witte selder, knolselder, ...

Stoof grof gesneden ui en sjalot/look aan in wat olijfolie in de tajine, voeg kruiden eraan toe: gember (liefst verse geraspte), gele curry, curcuma (= turmuric of geelwortel), komijn, peper, zout, nootmuskaat. Deze kruiden kun je kopen in een mengsel: Ras El Hanout, Marokkaanse keuken. Ik voeg er steeds thijm en 2 blaadjes laurier aan toe.

Laat de kruiden meestoven, laat de uien glazig worden. Voeg de harde groenten en een kop couscous (of bulgur) aan toe, meng en voeg een glas witte wijn en wat groentenbouillon aan toe. (de witte wijn mag ook vervangen worden door water maar geeft een betere smaak aan de tajine) Zet het deksel om de tajine en laat 15min zachtes stoven. Controleer af en toe op aanbranden, voeg groentenbouillon toe indien nodig. Zet het vuur op de allerlaagste stand maar zorg ervoor dat het mengsel heel lichtjes blijft pruttelen.

Voeg na15 min stoven de zachte groenten erbij: mengsel van in stukken gesneden courgettes, spitskool, champignons, .... Laat nogmaals 10min zachtjes stoven, controleer of alles beetgaar is. Werk af met een handvol olijven die je er vlak voor het opdienen bij voegt.


Vegetarisch: zoete aardappelen

Schil en snij de knollen in grove stukken, meng met flink veel olijfolie en bestrooi met provencaalse kruiden en peper & zout.

Zet er in de oven (braadslede) op 180°C, schep om de 10min om. De zoete aardappel moet zacht worden zonder in puree te veranderen. Warm serveren kan maar koud ook heel lekker!


Kip met Wereld Winkel Pepper sweet saus

Snij de kip in hapklare blokjes en bak ze bruin in mengsel boter/olijfolie. Voeg er kippenkruiden (specerijen mix) aan toe volgens eigen smaak tijdens het bakken.

Voeg de peppersweet saus toe en laat enkele minuten pruttelen. Serveer met koriander blaadjes.


Maak een salade van 3X verschillende sla met tomaat / schijfjes komkommer / honing of kers tomaatjes / croutons / gesneden groene kruiden / ringen rode ui / doorgesneden hardgekookte eieren  en voeg vlak voor het serveren enkele lepeps vinaigraitte aan toe:

Vinagraitte: meng: 2/3 olijfolie, 1/3 witte wijn azijn, thijm, laurierblaadje, peper, zout, citroensap,2 lepels mosterd en fijngehakte groene kruiden.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2016
GVC
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief